На чврстом камену Твојих заповести утврди, Христе, мој разум!

Према богослужбеном поретку прве недеље Великог поста, у храмовима Архиепископије београдско-карловалке служено је Велико повечерје са Великим покајним каноном Светог Андреја Критског.

Првога дана Великог поста - свете Четрдесетнице, 7. марта 2022. године, у молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, Велико повечерје са Великим покајним каноном Светог Андреја Критског служено је у малом храму Светог Саве на Врачару.

Евхаристијско сабрање у храму Светог Саве

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, торжественим евхаристијским сабрањем 6. марта 2022. године, у Недељу праштања, у храму Светог Саве на Врачару предстојао је Његово Преосвештенство Епископ северноамерички г. Сава из Грузијске Православне Цркве.

Саслуживали су преосвећена господа епископи ремезијански Стефан и хвостански Јустин са многобројним свештенством у молитвеном присуству благочестивог народа престонице.

Епископ Јеротеј: Праштајмо и љубимо једни друге у Христу

Епископ Јеротеј: Праштајмо и љубимо једни друге у Христу
Епископ Јеротеј: Праштајмо и љубимо једни друге у Христу
Епископ Јеротеј: Праштајмо и љубимо једни друге у Христу
Епископ Јеротеј: Праштајмо и љубимо једни друге у Христу

У Недељу праштања, 6. марта 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, благоизволео је да посети литургијску заједницу при храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси и у наведеном храму началствује на светој архијерејској Литургији.

Епископ Сава: Без праштања нема истинског хришћанског живота

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, предстојао је 6. марта 2022. године, у Недељу праштања, литургијским сабрањем у храму Светих равноапостолних Кирила и Методија у Љубљани. 

-Суштина поста, као и целокупног хришћанског живота, јесте да да се не само одричемо одређене врсте хране, већ да се интензивније молимо Господу, да одлазимо у свети храм, да се причешћујемо. Све то нам, међутим, ништа неће вредети уколико имамо и најмању злу помисао према ближњем. Ако не опростимо ближњем дугове његове и сагрешења његова, неће бити опроштено ни нама, рекао је владика Сава.