Епископ Стефан: Кроз Причешће се сједињујемо са Господом

Епископ Стефан: Кроз Причешће се сједињујемо са Господом
Епископ Стефан: Кроз Причешће се сједињујемо са Господом
Епископ Стефан: Кроз Причешће се сједињујемо са Господом
Епископ Стефан: Кроз Причешће се сједињујемо са Господом

Према богослужбеном поретку друге недеље Великог поста, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је 16. марта 2022. године Литургију пређеосвећених дарова у цркви Ружици на Калемегдану.

Преко стотину ђака у миријевском храму

У среду друге недеље Часног поста, у храму Светог пророка Илије у београдском насељу Миријеву током Литургије пређеосвећених дарова причестио се велики број ученика Основне школе „Деспот Стефан Лазаревић“.

-Ученици свих разреда миријевске основне школе, њих преко стотину, у организацији свог вероучитеља Небојше Поповића и са благословом својих свештеника, приступили су светињи Причешћа на радост свих присутних. Ђаци ће се поново сабрати у нашем храму у још већем броју на дечии празник Врбицу, Лазареву суботу, када ћемо их обрадовати пригодном духовном литературом са поукама о значају Васкрса и црквених празника, истакао је јереј Борислав Петрић, парох миријевски.

Патријарх Порфирије: Молитва је језик којим живимо, мислимо и говоримо

Његовa Светост Патријарх српски г. Порфиријe служио је 13. марта 2022. године недељно великопосно вечерње у храму Светог Саве.

Патријарху Порфирију је саслуживало свештество храма у молитвеном присуству преосвећене господе епикопа ремезијанског Стефана, хвостанског Јустина и марчанског Саве. Беседу Његове Светости Патријарха преносимо у целости:

Патријарх Порфирије: Црква није ни старомодна ни модерна, него Христова и увек савремена

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је 12. марта 2022. године, на Теодорову суботу, евхаристијским сабрањем у Светогеоргијевском храму у Бежанији. У наставку преносимо Патријахову беседу у целини:

Браћо и сестре, радујем се што је Господ дао да се прве недеље поста, на Теодорову суботу, саберемо овде у храму Светог Георгија и да се заједно Господу помолимо. Ми смо, ево, на крају прве недеље поста која јесте почетак једног истинског духовног путовања и духовног подвига. Већ у тој недељи нама се открива смисао поста, разумемо зашто се и споља и изнутра уздржавамо од свега за шта смо били везани и чему смо били потчињени.

Црква и држава у заједничкој борби против болести зависности

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског и координатор добротворних и мисионарских активности Архиепископије београдско-карловачке, разговарао је 11. марта 2022. године са г. Миланом Пекићем, директором Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије.

У срдачном разговору изложени су програми и планови рада и активности Верског добротворног старатељства и Канцеларије за борбу против дрога како би кроз превенцију, терапију и ресоцијализацију помогли у сузбијању болести зависности.