Патријарх Порфирије: Жртва је радост давања љубави, давања себе ономе кога волимо

Патријархг Порфирије: Ми не можемо мењати глобалне токове, али можемо ширити границе љубави, границе међусобних односа који значе међусобну подршку и разумевање

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 10. априла 2022. године светом архијерејском Литургијом у храму Преображења Господњег на Пашином брду. Саслуживали су протојереји Драгиша Јоцић, Зоран Ранковић и Александар Лукавац, јереј Бранислав Миладиновић, протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић и ђакон Драган Симикић. Том приликом Његова Светост је беседио:

На Благовести владика Сава служио у Покровској цркви

На Благовести владика Сава служио у Покровској цркви
На Благовести владика Сава служио у Покровској цркви
На Благовести владика Сава служио у Покровској цркви
На Благовести владика Сава служио у Покровској цркви

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је 7. априла 2022. године, на празник Благовести, свету архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице на Звездари.

Патријарх Порфирије: Бденија су позив на интензивнију молитву, на сабирање ума и срца

  У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у навечерје Суботе акатиста, 8. априла 2022. године, у храму Светог Саве на Врачару свеноћно бдење служили су преосвећена господа епископи ремезијански Стефан, топлички Јеротеј, хвостански Јустин, марчански Сава и умировљени канадски Георгије. Уследила је света архијерејска Литургија којом је началствовао Његова Светост Патријарх.

-Браћо и сестре, нека је на здравље и спасење молитва; нека је на спасење свето Причешће. Бденија у Цркви су установљена као позив на интензивнију молитву, на сабирање ума и срца. Бденија су нарочито заступљена у богослужбеном животу манастира, али бденија су предвиђена и, како то кажемо, у цркви Типиком. Хвала Богу, ово је друго бденије у току поста. Завршавамо пету недељу поста и, ако Бог да, улазимо у шесту недељу, а онда после тога и у Велику недељу, Недељу страдања Христових. Нека Господ дâ да остатак поста у бодрости духовној проведемо и да у радости дочекамо празник Васкрсења Христовог, празник Пасхе Господње, празник који је истовремено и наша Пасха. Нека вас све Господ благослови, поручио је Патријарх.

Обнова капеле Светог Ђорђа, заштитника војске, у цркви Ружици

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је 8. априла 2022. године цркву Ружицу на Београдској тврђави, једну од најстаријих у престоници, која је некада служила као војни храм.

Са старешином храма протојерејом-ставрофором др Владимиром Вукашиновићем, министар Стефановић је разговарао о обнови капеле Светог Ђорђа, заштитника српске војске.

Патријарх Порфирије на приредби у вртићу „Драгуљче”

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је 7. априла 2022. године, на Благовести, приредби коју су припремили деца и њихови васпитачи у Предшколској установи Драгуљче.

Свечаној приредби присуствовали су директор Предшколске установе Звездара гђа Милица Павловић, председник СО Звездара г. Владан Јеремић, директор ОШ Иван Горан Ковачић г. Миомир Драгаш, руководилац вртића Драгуљче гђа Милена Павловић и родитељи малишана.