Патријарх Порфирије служио јутрење Велике суботе

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 22. априла 2022. године, на Велики петак, јутрење Велике суботе са статијама у Саборном храму Светог Саве на Врачару.

Саслуживало је братство храма у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана. Богослужење је почело малим повечерјем са каноном Распетом Христу, познатијем као Плач Мајке Божје, да би у продужетку било служено јутрење Велике суботе са статијама. Патријарх је затим предводио литију са плаштаницом око храма и прочитао зачало из Јеванђеља по Матеју.

Патријарх Порфирије: Примивши на себе сву неправду овог света, Бог нам је отворио пут у смисао, пут у Царство своје

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 22. априла 2022. године, на Велики петак, вечерње богослужење са изношењем плаштанице. Том  приликом, Његова Светост је беседио:

Браћо и сестре, данас је Велики петак. Данас је велики, највећи дан у исто време и бесмисла и смисла. Данас је у исто време тријумф, кулминација зла творевине Божје и кулминација и врхунац љубави Божје у односу на своју творевину. Данас се десила највећа трагедија и највећи промашај људског рода, али данас је исто тако остварен највећи успех и највећа победа људског рода, додуше не победа коју је човек извојевао за себе. Данас је читава творевина суочена са спознајом шта је учинила себи. Данас људска природа гледајући у очи свој највећи грех такође учествује у плачу.

Патријарх са малишанима у сусрет Васкрсењу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 19. априла 2022. године, на Велики уторак, учеснике манифестације Дечје васкршње чаролије коју у дворишту Конака књегиње Љубице традиционално организују Деца Палилуле, Скупштина града Београда, црква Светог Марка и Музеј града Београда.

-Нема ништа лепше од могућности да се сусрећемо и да се дружимо у било којој прилици, а нарочито када су поводи благословени. Данашњи сусрет је веома благословен, јер је и повод за окупљање благословен, а то је фарбање васкршњих јаја. Јаје је символ празника Васкрсења, символ онога из чега се рађа живот, јер на празник Васкрсења Христовог ми празнујемо живот, празнујемо нашу веру у то да смо створени за радост, за љубав, за лепоту и, у крајњој линији, за живот, а не за било шта што је супротно животу. Зато празник Васкрсења Христовог ми православни хришћани доживљавамо као највећи хришћански празник, беседио је патријарх Порфирије, у чијој пратњи је био Преосвећени Епископ марчански г. Сава.

Епископ Јустин богослужио у параклису Васкрсења Христовог у Окружном затвору у Београду

-Јеванђљска блага Христова вест доноси радост сваком који је затражи у својој души, чинећи потпуни преображај онима који приступе Христу, често чак и неприметно, рекао је епископ Јустин, координатор добротворних и мисонарских делатности Архиепископије београдско-карловачке.

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин служио је 19. априла 2022. године, на Велики уторак, свету Литургију пређеосвећених дарова у параклису Васкрсења Христовог у Окружном затвору у Београду. Саслуживали су духовник те установе јереј Глигорије Марковићм, ђакон Бранислав Јоцић, ипођакон Војислав Луковић и чтец Дражен Крачић. Појали су студенти Православног богословског факултета у Београду Филип Миливојевић и Никола Савић.