Званичне посете

Председник Међународног фонда јединства православних народа из Москве у посети Српској Патријаршији

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом, члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве, данас 21. децембра 2007. године, у Патријаршијском двору у Београду примио је Валерија Алексејева, председника Међународног Фонда јединства православних народа са седиштем у Москви, у чијој пратњи је био Славко Крстајић, директор овог Фонда за Србију и Црну Гору.

У српском Подворју у Москви организован пријем за представнике Православних Помесних Цркава

У среду Светле седмице, 11. априла, Преосвећени викарни Епископ моравички Г. Антоније, представник Српске Православне Цркве при Московској Патријаршији, организовао је Васкршњи пријем за представнике Помесних Православних Цркава који пребивају у Москви - Епископа Нифона, представника Антиохијске Православне Цркве; Архимандрита Игнатија из Бугарске Православне Цркве; и Архимандрита Закхеја, представника Америчке Православне Цркве.

Владика Антоније сличан пријем организује и за представнике других помесних Цркава који због својих обавеза нису могли да присуствују пријему у среду. То су представници Александријске Православне Цркве - Епископ Атанасије, Јерусалимске Православне Цркве - Архимандрит Стефан и протојереј Алексеј Јушченко, представник Православне Цркве Чешке и Словачке.

Према www.st-catherine.ru приредила Инфо служба СОЗ-а Епархије зворничкотузланске

Патријарх Павле примио шефа посматрачке мисије ЕУ за Балкан

Његова Светост Паријарх Српски Господин Павле примио је данас у 11 часова у Патријаршији Њену Екселенцију шефа Посматрачке Мисије Европске Уније за Балкан Амбасадора Госпођу Марису Давјет у пратњи г. Александре Вагнер, шефа београдске канцеларије Посматрачке Мисије ЕУ. Разговору су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Теодосије, свештеник мр Гајо Гајић, шеф Канцеларије међуцрквених и иностраних односа СПЦ, и протођакон Момир Лечић, секретар Његове Светости.
Његова Светост је пожелео добродошлицу високој делегацији изневши све тешкоће кроз које пролази наша Црква у овим временима, а нарочито на Косову и Метохији, али је изразио уврење и наду да ће ствари кренути набоље ка постепеном решавању кризе.

Сусрет Патријарха и Председника: «Нека наше речи буду благе, а докази јаки»

Патријарх Павле Председник Борис ТадићЊегова Светост Патријарх српски г. Павле примио је данас у 10 часова, у Двору Патријаршије, Његово Превасходство Председника Републике Србије г. Бориса Тадића. Разговору су присуствовали и главни секретар Председника г. Бранко Радујко, као и његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Порфирије и главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј Саво Јовић.

Г. Тадић је у једночасовном разговору подробно известио Његову Светост о току разговора о статусу Косова и Метохије, који су јуче настављени у Бечу, као и о напорима које актуелна власт у Србији улаже у том погледу, истичући чврсту решеност преговарачког тима Србије и своје лично и политичко определење и став, да ни у ком случају неће прихватити независност Косова и Метохије. С друге стране, Председник је изнео и сву сложеност и испреплетeност међународних прилика кроз које пролазимо наглашавајући чињеницу да у политици неретко одлучују интереси страни хришћанским начелима, те да нам по завршетку овог наставка разговора предстоји веома важна борба на седници Савета безбедности Уједињених нација.

Патријарх Павле Председник Борис ТадићГосподин Председник је још једном захвалио Патријарху на Његовим очинским молитвама и подршци, као и на јеванђелском смирењу и доследности који су га красили нарочито током последњих петнаест кризних година, што је у многоме помогло целокупној слици Србије у свету.

Добитница београдског филмског Гран прија код Патријарха српског

Млада иранска уметница уручила прилог за пострадале храмове и децу са Косова и Метохије

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је јуче, 7. априла 2004. године, у Патријаршијском двору у Београду госпођу Судабе Бабагап, двоструког лауреата управо завршеног 51. Београдског међународног фестивала краткометражног и документарног филма. Наиме, млада иранска редитељка је освојила Гран при, а њен филм “Нојева барка”, оцењен је најбољим од стране оба фестивалска жирија, домаћег и међународног, тако да јој је додељена и Златна плакета Београд за најбољи филм међународног такмичарског програма.

Патријарх српски г. Павле примио ватиканског нунција у Београду

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, заједно са Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем 24. марта ове године, у Патријаршијском двору, разговарао је са надбискупом Еуђенијом Сбарбаром нунцијем Ватикана у Београду.

Надбискуп Сбарбаро, Његовој Светости Патријарху српском и Митрополиту црногорско-приморском, пренео је поздраве Папе Јована Павла II као и најискреније жаљење, саучешће и бол због свега што је задесило српски народ последњих дана на Косову и Метохији. Жаљење и бол Света столица жели да подели са свим православним Црквама у свету, а нарочито са Епархијом рашко-призренском.