Саопштење за јавност Информативне службе Епархије бачке

Саопштење за јавност Информативне службе Епархије бачке

Поводом вишедневних медијских објава у којима се Српска Православна Црква, односно Епархија бачка, доводе у везу са актуелним проблемима у Клиничком центру Војводине и чак наводе као организатори скупа подршке проф. др Весни Туркулов, смењеној управници Инфективне клинике Клиничког центра Војводине, обавештавамо јавност да Српска Православна Црква и Епархија бачка као њен саставни део нису имали никаквог учешћа у организацији и отказивању реченог скупа нити су учествовали у било чему што је везано за вођење кадровске политике Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине и Клиничког центра Војводине, нити су имали нити имају такве аспирације, јер то просто-напросто излази ван оквира надлежности Цркве и њеног назначења у свету. Уосталом, свој однос према проф. др Весни Туркулов Црква је показала на Ђурђиц ове године у Саборном храму у Новом Саду, када ју је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије одликовао орденом Светог Саве.

Свештеник Владан Симић је као један од многих благодарних пацијената др Весне Туркулов (тако се и потписао) написао Апел у њену одбрану, што је објављено на порталу Вечерњих новости 10. децембра 2021. године, a касније, по уобичајеној пракси, преузето и на сајт Епархије бачке, као и на многе друге сајтове и информативне портале. Дакле, свештеник Владан је лично, потпуно легитимно и оправдано, јавно устао у заштиту др Весне Туркулов коју по њеним изузетним професионалним и људским квалитетима познаје цео Нови Сад. Нигде се, нити једном речју, овај свештеник није позвао на своју дужност секретара Епархије бачке нити је макар једним словом наговестио да апел пише у име Цркве, односно Епархије бачке, него је јасно нагласио да се обраћа јавности као један од обичних грађана ове државе и града у којем живи и пацијент на правди Бога прогоњене др Весне Туркулов. Хвала Богу, било је и оних часних медијских посленика који су тачно и прецизно пренели вест и истинито информисали своје читаоце.

Ипак, поједини кругови којима је политизација сваке теме и отворени анимозитет према Српској Православној Цркви основна делатност ни овога пута нису седели скрштених руку него су нетачно и нечасно, преко својих медија, дезинформисали јавност да Епархија бачка организује наведени скуп подршке и да се ставља на једну или другу или трећу или ко зна коју (партијску) страну.

Црква је увек била и биће заједно са својим верним народом и изнад свих друштвених подела и нема потребе да јој у томе ,,помажу” било који медији и њихови гласноговорници и налогодавци.

Да ли је у питању само површност одређених медија у извештавању или њихова пословична опредељеност дезинформисању јавности, верујемо да ће народ сâм непогрешиво просудити.

Информативна служба Епархије бачке

Извор: Епархија бачка