Саопштење из Канцеларије Епископа аустралијско-новозеландског

Желимо да обавестимо јавност да је данас, на дан када српски православни верници прослављају сверадосни празник Рођења Христовог, захтев старешине Саборног храма Свете Тројице у Мелбурну протојереја-ставрофора Милорада Лончара, упућеног по благослову Његовог Преосвештенства Епископа г. Силуана, аустралијским граничним властима да посети Новака Ђоковића одбијен са образложењем да никоме није дозвољен улаз у објекат притвора за мигранте због ковид рестрикција које су на снази. 

Обавештени смо да верске посете ником од притворених уопште нису дозвољене још од јула 2021. године. Штавише, од почетка пандемије објекат је затворен за посете било које врсте на дужи временски период због чега су притвореници лишени духовне и емотивне подршке свештенства без обзира на верску припадност. Упозоравамо на ово грубо кршење основних људских права и позивамо одговорне власти да хитно дозволе слободан и несметан приступ људима који ће пружити пастирску и емотивну подршку за све људе у притвору. 

Нема посебног простора, нема оделења, а нажалост није ни учињен никакав напор да се обезбеди место у склопу Миграционог притворског центра где би се посете овакве врсте могле вршити, а сада сазнајемо да у овом притвору има људи који су притворени дуже од две године. Да ли је ово начин на који ми Аустралијанци треба да третирамо рањиву децу, мушкарце и жене? "Правила су правила!", рекао је недавно премијер у вези са притварањем Новака Ђоковића. Шта је са поштовањем правила која смо прихватили као потписници Повеље о правима људи Уједињених нација? 

Митрополија аустралијско-новозеландска Српске Православне Цркве осуђује кршење људских и верских права, као и природу поступања према свима који се налазе у поменутом притвору. Вечерас, у знаку молитвене подршке, биће служен молебан испред ове установе у којој се у притвору налази и Новак Ђоковић.Молимо се да Христос Емануил загреје и омекша срца људи и да љубав завлада међу људима. 

Из Канцеларије Епископа аустралијско-новозеландског