Московскa Патријаршијa помаже избеглице

На сајту Синодалног одељења за црквено доброчинство и социјалну службу објављен је преглед црквене помоћи избеглим цивилима од 2. марта 2022. године. Више од 18.000 избеглица помаже Руска Православна Црква у Русији; 30 епархија Руске Православне Цркве пружа помоћ избеглицама у Русији. Смештај избеглица обезбедио је Галајковски Преображенски манастир Могиљевско-подолске епархије.

Тајландска епархијска управа понудила је украјинским грађанима склониште и храну у Успењском манастиру у Рачабурију, у цркви Свете Тројице на острву Пукет, у Патаји, на Ко Пангану (дан раније власти Краљевине су саопштиле да су спремне да продуже визе Украјинцима).  

Уз подршку Цркве у Новочеркаску су смештене 23 избеглице, 40 лица примљено је у црквену установу у Шахтинској епархији, 70 лица је примљено у црквену установу у Вороњешкој епархији. У Иверски манастир у Ростову на Дону биће смештено 30 избеглица из Донбаса. Избеглице су смештене код куће и парохијани цркава.

 Предстојатељ Украјинске Православне Цркве, Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, наложио је свим епархијама и манастирима да организују помоћ избеглицама и свима који су страдали од војних дејстава у Украјини. Волонтери из цркава Виксијске епархије и даље свакодневно дежурају на пунктовима за привремени смештај пружајући неопходну помоћ избеглицама.

Прикупљено је око две тоне хране и 30 врећа одеће и обуће и предато свим пунктовима у храмовима Симбирске епархије. За оне који не могу да напусте железничку станицу у Нижину, свештеници и волонтери Украјинске Православне Цркве редовно доносе топле оброке. Такође у манастиру Благовештење сакупљају одећу за избеглице. Пензанска епархија је 1. марта пунктовима уручила средства за хигијену за интерно расељена лица. Социјалном одељењу Орловске епархије за материјалну помоћ обратиле су се избеглице из Донбаса које су самостално стигле у Орел – пружена им је помоћ у храни. Одинцовска епархија је донирала средства за хигијену, одећу и постељину, док Черкаска епархија хуманитарну помоћ избеглицама пружа у манастиру Рођења Пресвете Богородице. Епархија је организовала и помоћ у храни и топли оброк за сва интерно расељена лица.

У Екатеринодарској епархији купљено је пет тона производа за избеглице Донбаса, укључујући месне и рибље конзерве, житарице, шећер, овсене пахуљице и пахуљице за доручак, суво воће, чај, кекс, формирано је 300 прехрамбених пакета. У хуманитарном товару налазе се и постељина, посуђе за једнократну употребу, средства за личну хигијену и друге потрепштине. За децу су купљени комплети за креативне и друштвене игре. Уз подршку Министарства за ванредне ситуације, помоћ је испоручена Ростовској и Шахтијској епархији. У Горјачком Кључу, уз подршку Цркве, прикупља се флаширана вода.

Духовну помоћ на пункту у Волгоградској епархији пружио је свештеник са сестринством Свете мученице Наталије. Служен је молебан. Свештенослужитељи Нижегородске епархије држе катихизис у припреми за тајну крштења на локалном пункту, где је Епархија обезбедила прехрамбене пакете, слаткише за децу, производе за личну негу. На пункту Сергијевопосадске епархије обезбеђена је просторија за разгвор са свештеницима и библиотека. Саранска епархија обезбедила је примерке Јеванђеља, дечје библије, молитвенике и крстове. Донацијама парохијана за сваког избеглог обезбеђенис у појединачни комплети: шоље, кашике, тањири, као и средства за личну хигијену.

Волгодонска епархија донирала је специјализована инвалидска колица за особе са церебралном парализом. Једном ученику у Виксијској епархији обезбеђен је наставак студија у Павловској техничкој школи. Епархија је платила пут и смештај у дому те школе. Коломенска епархија у Тарбушеву уручила је пелене и храну за бебе. На Зарајском пункту за привремени смештај (Коломенска епархија) обезбеђен је смештај за  20 соба, као и одећа за децу.

Извор: Московска Патријаршија