Будимпешта: Представљен зборник радова „Епархија бачка у осмовековној историји Српске Православне Цркве“

У свечаној дворани Текелијанума у Будимпешти, у петак, 8. априла 2022. године, представљен је зборник научних радова под називом Епархија бачка у осмовековној историји Српске Православне Цркве. Зборник радова је настао као плод научног скупа одржаног поводом великог јубилеја Српске Православне Цркве – осам векова аутокефалности, 2. и 3. новембра 2019. године у Бачкој Паланци, у организацији Епархије бачке, Црквене општине бачкопаланачке и Центра за историјска истраживања при Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

Представљање зборника је организовано од стране Српског института у Будимпешти. Поздравно слово на почетку програма је упутио г. Пера Ластић, директор Српског института, а о зборнику су говорили протојереј Стевица Илић, aрхијерејски намесник бачкопаланачки, историчари др Предраг Вајагић и проф. др Светозар Бошков.

Присутнима је представљена делатност Епархије бачке кроз организовање научних скупова на тему црквене историје, а представљена је и монографија Светојовановског храма у Бачкој Паланци поводом двестогодишњице од изградње, као и књига блаженопочившег протојереја-ставрофора Николе Антића Последњи дуд.

Извор: Епархија бачка