Шест година од неспровођења судске одлуке

Шест година од неспровођења судске одлуке
Шест година од неспровођења судске одлуке
Шест година од неспровођења судске одлуке
Шест година од неспровођења судске одлуке

Поводом шест година од неспровођења одлуке Уставног суда Косова, који је 20. маја 2016. године правоснажно и коначно потврдио власништва манастира Високи Дечани на простору од 24 ха земље која окружује манастир, Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због непоштовања одлуке поменутог суда и упорног кршења имовинских права Српске Православне Цркве од стране косовских институција.

Годинама смо сведоци отворене опстукције владавине права као и бројних неодговорних и провокативних изјава приштинских званичника, које нимало не доприносе стабилности и помирењу на простору Косова и Метохије и подстичу етничку и верску нетрпељивост према нашој Цркви, као најстаријој верској институцији на овом простору.

Овакав однос косовских власти према Српској Православној Цркви, уз велики број пљачки и напада на наше храмове, од којих већина није истражена, нити су починиоци приведени правди, јасно показује да косовске институције нису ни вољне нити у стању да поштују своје сопствене судске одлуке и пруже адекватну правну заштиту за српску православну баштину на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска још једном апелује на међународне институције и дипломатске представнике у Приштини да учине све што је у њиховој моћи да се за Српску Пправославну Цркву и наш верни народ на Косову и Метохији успостави ефикасна владавина закона, права, као и поштовање људских права, верских слобода и идентитета Српске Православне Цркве и њених светиња на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска