Патријарх Порфирије примио децу учеснике Кроса РТС

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 25. јуна 2022. године у капели Светог Симеона Мироточивог у Патријаршијском двору у Београду децу из расејања, учеснике Кроса РТС који ће се одржати у Лесковцу од 25. јуна до 2. јула 2022. године.

Пријему су присуствовали градоначелник Лесковца г. Горан Цветановић, директор Кроса РТС г. Стеван Ковачевић и преосвећена господа изабрани западноевропски Јустин и марчански Сава, шеф Кабинета Патријарха српског. Патријарх Порфирије је младе спортисте очински поучио:

-Драга децо, добро сте дошли у Патријаршијски двор наше Цркве, Српске Православне Цркве. Ово је место у којем живе поглавари наше Цркве, патријарси, али овде се налази и сва администрација наше Цркве која повезује све наше епархије широм света. Овде се налазе и простори у којима бораве наши епископи који долазе и из Србије са оних простора из дијаспоре. Овај храм унутар Патријаршије је посвећен Светом Симеону Мироточивом, оцу Светог Саве који је родоначелник наше Цркве, а Свети Симеон, Свети Сава и Свети Стефан Првовенчани организовали су српски народ у једну државу, народ који и као Црква и као заједница од тих времена има свој посебан печат, свој посебан израз. Где год да се налазимо и где год да живимо препознајемо се у својој Православној Цркви и у личности светитеља Саве. И Црквом и Светим Савом сви смо повезани у једну велику огромну породицу која се зове наша Црква и наш народ.

Када бих бирао с ким и где да проведем време, онда не би имао дилему. Ја бих радије изабрао да будем у кампу са вама, да вас чујем, да научим оно што сигурно не знам а ви знате и имате као свој живот и своје искуство у земљама у којима живите. Важне су две ствари а оне су вас окупиле: прва и најважнија ствар је заједница, да негујемо јединство, да негујемо љубав, да негујемо пријатељство, да негујемо осећање да смо међусобно повезани, да негујемо искуство и сазнање да смо једно. Наравно то пре свега чинимо како нас учи нас Господ Исус Христос и Јеванђеље - у својој породици. Веома је важно да дајемо све од себе, да се трудимо на плану изграђивања и љубави и јединства у породици, родитељи са децом, родитељи међусобно, деца са родитељима, браћа и сестре међусобно. Када ту по природи ствари научимо да дајемо од себе, да се жртвујемо, да прихватамо понешто што нам не одговара од својих најближих, онда после тога то исто можемо да преносимо на свако место свога живота. Научивши да имамо најбоље могуће односе љубави у породици ми постајемо способни да је преносимо у школу, тј. у односу на своје другове и пријатеље. Без обзира што се често не слажемо и другачије мислимо можемо на крају да разумемо да је ипак најважније да смо заједно и да сачувамо пријатељство.

Оно што јесте порука кампа којем припадате и спорта којим се бавите јесте да разумемо да је сваки човек важан једнако као и ви и да је свако позван да буде наш пријатељ и ми његов - наш ближњи, како то кажемо у Јеванђељу. Друго, спорт је важна ствар зато што је спорт вежба, вежба која има за циљ да учинимо све што је потребно да дамо најбоље од себе, да будемо бољи од себе. Кроз спорт се трудимо да наше могућности доведемо до свога врхунца, да резултати наших могућности буду најбољи могући. У том смислу не треба да поредимо себе са другима, да се трудимо да видимо да ли је неко бољи од нас или не, него треба да поредимо себе са собом, а то значи да видимо које су наше могућности, али да уложимо и труд и напор како бисмо, како сам рекао, били најбољи могући.

Дакле, бавећи се спортом ми се вежбамо да будемо здрави не само телесно него да будемо здрави и изнутра, како се каже, духовно. Сви знамо за реченицу: У здравом телу здрав дух. Међутим, то је само део изреке коју је казао један мудрац из 2. века. Та његова изрека гласи: Молите се да у здравом телу буде здрав дух. Према томе, није довољно да улажемо физичке напоре ,да улажемо наше менталне и интелектуалне напоре, него је важно да улажући напоре, трудећи се, молимо се и Богу да Бог помогне да то што ми чинимо буде заиста благословено.

***

Програм боравка на Кросу и кампу РТС у Лесковцу предвиђа одржавање образовних и спортских радионица, као и обилазак најзначајнијих културно-историјских знаменитости Јабланичког округа. Творци Програма, који се базира на развоју српског језика, писма, културе и традиције јесу сарадници Министарства просвете, педагошких факултета у Србији и Математичког института САНУ. Камп у Лесковцу је круна Кроса РТС који се од 1. априла до 12. јуна одржава у петнаест земаља Европе, у Јужној Африци и Канади. Крос је организован у три такмичарска дела који чине: Крос у дијаспори и региону, Крос кроз Србију и Крос серија, као и у два образовна дела подељена у радионице које се остварују кроз разговор видеолинком најистакнутијих савремених писаца и уметника са децом из српских допунских школа и редовних школа у Србији. Неформално учење српског језика кроз разговоре на различите теме из културе, образовања, спорта… али и кроз разговоре међу самом децом чини посебну вредност Кроса РТС. Покровитељи кампа су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство омладине и спорта и Град Лесковац.

Патријарх Порфирије примио децу учеснике Кроса РТС
Патријарх Порфирије примио децу учеснике Кроса РТС
Патријарх Порфирије примио децу учеснике Кроса РТС
Патријарх Порфирије примио децу учеснике Кроса РТС