10. маја полагање камена-темељца за нови Патријаршијски двор

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле потписује Уговор са Грађевинском дирекцијом Србије

На централној црквеној прослави 200-годишњице Првог српског устанка, која ће бити одржана 10. маја ове године, код Спомен - храма Светог саве на Брачару, Његова Светост Патријарх српски Господин Павле ће, у присуству свих архијереја Српске православне цркве, сабраних на редовном заседању Светог архијерејског сабора, положити камен - темељац за нови Патријарашијски двор.

Предвиђено је да Патријаршијски двор буде репрезентативна палата, површине око 6.000 м2, која ће служити на корист и понос Цркви, првопрестоном граду Београду и српском народу. У њој ће бити смештене резиденцијалне просторије Патријарха српског, дворане за седнице, просторије српских архијереја, придворни храм, салони за пријеме, началства централних црквених тела и органа (Свети Синод, Велики црквени суд, Патријаршијски управи одбор, Информативно - издавачка установа…), сала за предавања и концерте и друго.

Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве

Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве
Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве
Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве
Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је на дан Светог Саве првог Архиепископа и просветитеља српског служио Свету Литургију у капели Богословског факултета Српске Православне Цркве у Београду. После Свете Литургије Патријарх је пререзао славски колач и том приликом беседио о значају Светог Саве за развој српске духовности, рекавши да је он утицао на младо и старо и својим животом сведочио Христово Јеванђеље. Тако да нам је он путоказ ка Господу и Царству Небеском и уједно молитвеник пред Богом.

Трибина Православља

У Дому културе Вук Караџић у Булевару Краља Александра бр 77 у Београду 29. јануара 2004. године одржаће се трибина на тему Живот и рад Светог Григорија Паламе. Говориће високопречасни архимандрит Андреј (Ћилерџић). Трибина почиње у 18 часова, а улаз је слободан.

Фудбалери посетили Храм Светог Саве на Врачару

Данас су прослављени фудбалери Предраг Мијатовић, Саво Милошевић, Славиша Јокановић, Зоран Мирковић и менаџер Зоран Векић, са протонеимаром Храма министром вера у Влади Србије Војиславом Миловановићем и протојерејем др Радованом Биговићем обишли Спомен Храм. Током обиласка највећег православног Храма на Балкану министар Миловановић госте је упознао са историјатом Храма, а и о проблемима током његове вишегодишње изградње.

Његова Светост на дан Светог Саве Српског служи на Богословском факултету на Карабурми

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће на дан Светог Саве Српског, 27. јануара 2004. године, од 8,30 часова служити Свету Литургију на Богословском факултету Српске Православне Цркве на Карабурми, Мије Ковачевић, 11 б.

После Свете Литургије биће уприличен духовно-културни програм у великом амфитеатру Богословског факултета.