Култура

Васкршње свечаности у Крагујевцу

Васкршње свечаности у Крагујевцу
Васкршње свечаности у Крагујевцу
Васкршње свечаности у Крагујевцу
Васкршње свечаности у Крагујевцу

Прослава празника Светлог Христовог Васкрсења настављена је  27. априла 2022. године, у Светлу среду, у порти храма Светог Саве, где је у организацији братства храма и културно-историјског центра „Српска круна“ гђе Мирјане Раденковић, организована изложбе васкршњих јаја.

Владика Антоније: Православна Москва – водич кроз православние светиње руске престонице

Поводом 20-годишњице рада обновљеног Подворја Српске Православне Цркве у Москви, у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Христовог Васкрсења, светлост дана је угледало јединствено дело те врсте на српском језику „Православна Москва – водич кроз православне светиње руске престонице“, чији је аутор Његово Преосвештенство Епископ моравички др Антоније (Пантелић).

Најновија књига Епископа моравичког др Антонија, викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске Православне Цркве у Москви, у издању Службеног гласника и Подворја, представља својеврсни водич кроз православне светиње на подручју града Москве: манастире, значајније храмове и капеле, откривајући нам историју везану за мошти светитеља, чудотворне иконе, духовне школе и важније музеје у чијим колекцијама се чувају вредне иконе и богослужбени предмети. Управо због тога није нимало случајно да књига излази у години великог јубилеја: 20-годишњице рада обновљеног Подворја Српске Православне Цркве у Москви (2002-2022).

Васкршњи број „Српског Сиона”

Васкршњи број „Српског Сиона” посвећен стогодишњици уједињења

У сусрет дану када ће Сремски Карловци – Српски Сион дочекати Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и све архијереје наше помесне Цркве, где ће бити одржано отварање и прва седница овогодишњег заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, а поводом стогодишњице уједињења српских православних црквених области, као скромни допринос прослави тог јубилеја, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, уредништво часописа нови број посвећује управо том значајном догађају.

Жички благовесник (април-јун 2022)

Епархија жичка, са благословом свог Архипастира Јустина, изнела је уочи сверадосног празника Васкрсења Христовог пред свештенство, монаштво, верни народ и све заинтересоване читаоце нове странице свог часописа.

Жички благовесник овога пута доноси тематску рубрику са пет текстова. Доцент Православног богословског факултета у Београду др  Ненад Божовић је аутор текста под насловом „Праслике Васкрсења у Старом Завету“. Овде је изнет велики број личности и догађаја из Старог Завета који су праобраз и наговештај догађаја Васкрсења Христовог. Божовић закључује: „Имајући у виду све наведено можемо да закључимо да Стари Завет не само што је живописно наговестио новозаветне догађаје спасења, него је важан и актуелан и данас, јер нам даје опис онога што очекујемо у будућем веку. Свеопште васкрсење ће бити у телу, грешници који се нису оправдали очекиваће Суд, а праведници ће ући у Царство Божје, гледаће Христа очима својим и орошени божанским светлом певаће они који су устали из праха“.

Хибридни рат против Српске Православне Цркве

У организацији Удружења „Уједињењеˮ, у амфитеатру Спортског и пословног центра „Војводинаˮ у Новом Саду 13. априла 2022. године одржано је представљање књиге Хибридни рат против Српске Православне Цркве, аутора Слободана Стојичевића.

На представљању књиге говорили су пуковник проф. др Илија Кајтез, потпуковник Љубан Каран, књижевник Марко Танасковић и аутор.

Историјска трибина у Суботици

Историјска трибина у Суботици
Историјска трибина у Суботици
Историјска трибина у Суботици
Историјска трибина у Суботици

У оквиру Недеље Православља 13. априла 2022. године у Српском културном центру Свети Сава у Суботици, у Задужбини Душана Радића, одржана је историјска трибина.