Култура

Патријарх српски Порфирије: Премудрост у тајни сакривена - огледи из теологије Апостола Павла

Патријарх српски Порфирије, Премудрост у тајни сакривена: огледи из теологије Апостола Павла, Београд: Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду 2021.

Информативна служба Српске Православне Цркве има посебну част да јавност извести о томе да је из штампе изашло значајно богословско дело, чији је аутор Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. Књигу под насловом Премудрост у тајни сакривена чине истраживања теолошке мисли Светог aпостола Павла које је аутор током дугог низа година спроводио у оквирима своје професорске, научне и наставне службе на Православном богословском факултету у Београду. У десет међусобно повезаних огледа, укупног обима од преко пет стотина страница, аутор доноси систематску анализу кључних тема новозаветне теологије у домену Павлових посланица – то су: Апостол Павле, богослов Цркве, затим теологија, христологија, пневматологија, еклисиологија, Закон и Јеванђеље, антропологија, теологија Пастирских посланица, сотириологија и есхатологија aпостола Павла.

Глас Епархије нишке (бр.23 - 1/2022)

Садржај првог броја часописа Глас за 2022. годину, двадесет трећи по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом божићних, богојављенских и светосавских празника у Епархији нишкој. Тим поводом у овом броју Епископ нишки обраћа се читаоцима уводним текстом Мир Божији – Христос се роди! У овом броју часописа објављен је и део божићног разговора са Епископом нишким г. Арсенијем, Божић је празник живота, емитованог на таласима Радија Глас Епархије нишке.

Резултати Међународног конкурса: Наслеђе од камена и неба

Организација Art Exchange Inc. из Вашингтона објавила је резултате међународног наградног фотографског конкурса Наслеђе од камена и неба инспирисаним Унесковом културном баштином Србије. 

Галерија са победничким фотографијама је доступна на интернет страници организатора и може се видети овде.

Епископ западноамерички Максим: Атанасије – један животопис

Са благословом Епископа захумско-херцеговачког г. Димитрија, у издању новоосноване Задужбине владике Атанасија и манастира Тврдоша, из штампе је изашла књига Атанасије: један животопис, коју су приредили Епископ западноамерички Максим и Љубиша Чеперковић.

На преко седам стотина страница, чији слог је извршило Братство Светог Симеона Мироточивог, а одштампала Интерклима графика – Врњци у тиражу од 4000 примјрака, први део књиге описује животна доба умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија. Након тога, кроз преосталих девет делова издања, обухваћени су образовни, културни, социолошки и други аспекти који су обликовали његову мисао и схватање хришћанског живота. Уз коментаре аутора дела књига Атанасије: један животопис обилује цитатима самог епископа Атанасија, тако да уствари највише говори он сам.

Успех службенице Српске Патријаршије на шаховском турниру у Бања Луци

Успех службенице Српске Патријаршије на шаховском турниру у Бања Луци
Успех службенице Српске Патријаршије на шаховском турниру у Бања Луци
Успех службенице Српске Патријаршије на шаховском турниру у Бања Луци
Успех службенице Српске Патријаршије на шаховском турниру у Бања Луци

На међународном А турниру шахисткиња, који је завршен 9. марта 2022. године у Бања Луци, након четири дана неизвесних борби шампионску титулу освојила је српска велемајсторица Ирина Чолушкина са 6,5 освојених поена из 7 партија. Исти број поена, али слабије додатне критеријуме, на другом месту је освојила Радмила Ковачевић, службеник Патријаршијске Библиотеке у Београду.

Промоција монографија о манастиру Градишту

У оквиру културне манифестације Љубишини дани, којом се обиљежава 200 година од рођења Стефана Митрова Љубише, 2. марта 2022. године у 19 часова у Спомен-дому „Црвена комуна” у Петровцу биће представљена монографија „Манастир Градиште” и зборник радова с међународне научне конференције „Градиште – манастир у Паштровићима”, које су уредили др Катарина Митровић и мр Душан Медин. Како је најављено из ЈУ Музеји и галерије Будве, на промоцији ће говорити Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, архимандрит Павле (Калањ), академик Александар Чиликов, др Мирјана Благојевић, мр Луција Ђурашковић и мр Душан Медин.