Култура

Проф. др Душан Крцуновић: Светосимеоновска беседа

На ушћу ријеке Рибнице наш је духовни извор; у Нема­њином граду је мјесто нашег духовног рођења; родоначелник свето­родне лозе Немањића наш је духовни градоначелник; са Немањине обале отиснули смо се у историјски свијет живота. Обраћам вам се као грађанима града чији је духовни градоначелник Пре­по­добни Симеон Мироточиви, који је прије осам вијекова ваистину постао гра­ђа­нин „божанс­твеног града, Небеског Јерусалима“. Ова свечана скуп­­­штина грађана у славу и част ос­ни­вача Нема­њиног града, потврђује да је ид­еја града припадна хришћанској цивилизацији и да се са црквеношћу за­добија статус истинског васељенског грађанства и гос­подства.

Др Славољуб Лукић: Антропологија Светог Иринеја Лионског

У Великој сали Академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци, 21. фебруара 2022. године одржана је промоција књиге др Славољуба Лукића под називом Антропологија Светог Иринеја Лионског. Књига је преведена и допуњена докторска дисертација одбрањена 2017. године на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну у оквиру предмета Догматско богословље, уз подршку ментора проф. др Јоаниса Куребелеса. Издавач књиге је Богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи, а њено штампање је помогао Републички секретаријат за вере Владе Републике Српске.

Свети Иринеј Лионски је био велики богослов Цркве који се родио и провео младост на Истоку (Мала Азија), а живео и стварао на Западу (Лион, Француска) крајем II века, али је сачувао грчку мисао и написао своја дела на грчком језику. Богословље Светог Иринеја Лионског представља карику која повезује богословље Апологета са богословљем III века, док његова антропологија чини основу хришћанске антропологије у вековима који ће уследити после њега.

Лоза Светог Симеона у манастиру Хиландару

На јужној страни хиландарске Саборне цркве, сваком поклонику пада у очи високо узрасла и снажно разграната винова лоза, полегла по својој пергули. Њено стабло долази из зида на метар и по одстојања од земље, из гроба Светог Симеона (Стефана Немање) који се налази поред истог зида, са унутрашње стране храма. Хиландарско предање о тој лози каже следеће:

Пелагићево: Одржана скупштина Удружења „Ђерам“

У недељу, 20. фебруара .2022. године, одржана је годишња скупштина Удружења Чувари традиције Ђерам у Пелагићеву. У раду скупштине учествовали су делегати 29 културно-уметничких друштава из Србије и Републике Српске.

Српско певачко наслеђе централног дела Косова и Метохије

У свечаној дворани Матице српске 22. фебруара 2022. године у оквиру Недеље Косова и Метохије, представљена је књига др Сање Ранковић и др Мирјане Закић Српско певачко наслеђе централног дела Косова и Метохије. О књизи су говорили др Јелена Јовановић, дописни члан Српске академије наука и уметности, и ауторке. Поздравну реч упутила је професор др Валентина Питулић, главни и одговорни уредник издања.

Књижевни сусрети у Владичанском двору

Књижевни сусрети у Владичанском двору
Књижевни сусрети у Владичанском двору
Књижевни сусрети у Владичанском двору
Књижевни сусрети у Владичанском двору

Поводом празника Сретења Господњег, са благословом Преосвећеног Владике аустријско-швајцарског г. Андреја, у Владичанском двору у Бечу 19. фебруара 2022. године високи гости образовног друштва Просвјета, у оквиру традиционалне трибине под насловом Сусрети и разговори, одржали су свечано песничко вече пред одабраном публиком.