Култура

Милутину Мићовићу уручено „Мирослављево јеванђеље“

Државна награда Мирослављево јеванђеље за 2021. додељена је 22. фбруара 2022. године у Бијелом Пољу књижевнику Милутину Мићовићу. Награду за д‌ело Луче у тами Црне Горе Мићовићу је, у име Министарства просвете, науке, културе и спорта уручио директор Директората за подстицање и развој културно-уметничког стваралаштва Андрија Радуловић. Дод‌ели је присуствовао Мићовићев брат, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, представници министарства просвете, директори других јавних устнова, књижевници, градоначелник Никшића Марко Ковачевић, а изостало је присуство домаћина, председника Општине Петра Смоловића.

Иван С. Јастребов: Обичаји и песме Срба у Турској

У оквиру Недеље Косова и Метохије, у понедељак, 21. фебруара, у Свечаној дворани Матице представљена је књига Ивана С. Јастребова Обичаји и песме Срба у Турској (у Призрену, Пећи, Морави и Дебру). О књизи су говорили приређивачи др Валентина Питулић, редовни професор Филозофског факултета у Косовској Митровици и предавач српског језика и књижевности у Богословији у Призрену, др Бошко Сувајџић, редовни професор на Катедри за српску књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, и Борисав Челиковић, историчар и уредник едиције „Корениˮ Издавачке куће „Службени гласникˮ. Поздравну реч присутнима је упутио проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Протојереј Митар Лопушина: Моја горка сјећања

У Градској кући у Никшићу 19. фебруара 2022. године одржана је промоција књиге „Моја горка сјећања“ протојереја Митра Лопушине која је из штампе изашла у издању Епархије будимљанско-никшићке. Уводном речју обратио се Милош Ненезић, саветник у Секретаријату за културу, спорт, младе и социјално старање при Општини Никшић, поздравивши Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, министра у Влади Црне Горе Милојка Спајића, председника Општине Никшић, Марка Ковачевића, конзула Црне Горе у Србији Невенку Ћировић, као и свештенство, монаштво и бројну публику.

Протојереј Александар Михаиловић: Ка најновије новом

Нова књига пожаревачког протојереја Александра Михаиловић Ка најновије новом је збирка песама. Издавачи су Партенон из Београда и Удружење књижевника Србије. Рецензенти проф. dр Мило Ломпар, Радомир Андрић и проф. Славица Јовановић.

Уосталом, поезија на известан начин подразумева и носи одувек у својој прводатости тежњу ка очишћењу од свега профаног и далеког од саме суштаствености Логоса и јеванђелског свеобухватног учења о мироносном свету: прошлом, садашњем и будућем. Несумњиво, Александар Михаиловић, у својој првој песничкој књизи Ка најновије новом, много тога казаног и добро проученог у књижевно-философским огледима сабраним у књигама Иза одшкринутих врата и Непоновљива поновљивост, синтетизује и поетски успешно оваплоћује, хармонизујући мисаоно (теолошко) и песничко искуство, традицију и модерније поимање лирске изражајности, у контексту освојене естетике и повишене интелектуалности. Истина, стих се бори између музикалности, знаних ритмова и прозодијских структура, све јасније пристајући уз спонтане изражајне формације својствене неканонизованој метрици.

Историјски музеј Србије: бесплатан улаз за посетиоце у недељу

Поводом 59. годишњице оснивања Историјског музеја Србије, у недељу 20. фебруара 2022. године улаз ће бити слободан на изложбе на Тргу Николе Пашића 11 и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру, саопштио је Историјски музеј Србије. Заинтересовани грађани ће бити у прилици да виде изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије” на Тргу Николе Пашића и сталну поставку у Конаку кнеза Милоша.