Патријарх Порфирије началствовао богослужењима поводом празника Света Три Јерарха

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 11. фебруара 2022. године, уочи празника Света Три Јерарха, свeноћно бдење у крипти Спомен-храма Светог Саве.

У наставку молитвеног сабрања, у пооноћ, Његова Светост Патријарх је началствовао светом архијерејском Литургијом уз саслужење преосвећене господе епископа ремезијанског Стефана, топличког Јеротеја и хвостанског Јустина (фотогалерија).

Епископ Јеротеј: Тек у сусрету са Богом и сами себе откривамо

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је 6. фебруара 2022. године, у Недељу о Закхеју, светом архијерејском Литургијом у параклису Светог Луке Симферопољског при Војномедицинској академији у Београду.

-Јеванђелска прича о Закхеју нам поручује шта је неопходно да бисмо се сусрели са Богом попут Закхеја. Потребно је да се издигнемо изнад самих себе, као што се Закхеј попео на дивљу смокву да би могао да сагледа оно духовно, а да превазиђе оно овоземаљско. Када се човек сусретне са Богом, Бог га ослобађа од старог и земаљског, ослобађа фа од страсти. Из тог сусрета излази духовни човек, онај есхатолошки човек ка коме сви тежимо. Тек у сусрету са Богом и сами себе откривамо. беседио је владика Јеротеј.

Епископ Јустин: Бог непрестано куца на врата нашег срца

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, началствовао је 6. фебруара 2022. године, у Недељу о Закхеју и на празник Преподобне Ксеније Римљанке,, на светој архијерејској Литургији у Световазнесенском храму у Жаркову.

-Сваки истински сусрет са Христом значи спасење и преображење. Никада немојте сумњати у љубав Божју. Нама се предлаже и нуди да се определимо за Христа, да кренемо Његовим путем, да волимо Бога свим срцем својим и ближње као самога себе, да се одрекнемо свога себичлука и егоизма, да праштамо једни другима гледајући у свакоме човеку брата и ближњега свога. На тај начин вечност ће почети да улази у наш живот, а наш живот и стремљење добиће нову димензију којој неће бити краја, беседио је владика Јустин.

Епископ Сава: Сусрет са Христом преображава сваког човека

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је 6. фебруара 2022. године, у Недељу о Закхеју, свету Литургију у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси.

-Сусрет са Христом преображава сваког човека. Тај сусрет рађа покајање чији је плод промена начина живота, окретање од зла ка добру. Видимо да Закхеј не само да враћа ако је некоме нешто узео, већ то враћа четвороструко. Покајање суштински и из темеља потреса човека и мења га. Јеванђеље нам показује да је сваком човеку отворен пут ка Христу, да сваки човек може да сусретне Христа, да не постоји ни једна препрека за наше спасење, да не постоји ни један грех који је човек учинио а да му Бог не може опростити, рекао је Епископ марчански г. Сава.

Патријарх Порфирије: Сваки сусрет са Христом јесте наше спасење

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је  6. фебруара 2022. године, у Недељу о Закхеју, евхаристијским сабрањем у храму Светог Саве на Врачару уз саслужење Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана (фотогалерија).

-Закхеј, иако је био цариник, није заборавио у себи потребу за Богом и зато чини све када је Христос наишао да би могао да чује Његову реч и види Га. Сваки сусрет са Христом и Његов улазак у наш дом је наше спасење. Али исто тако, сваки сусрет са Христом јесте промена нашег унутрашњег бића и живота, поучио је Патријарх. У наставаку доносимо Патријархову беседу у целини: