Патријарх Порфирије: Пут ка Царству небеском налази се на двоједином темељу смирења и љубави

Патријарх Порфирије: Нека би Господ дао да увек имамо смирења пред Богом и љубави према Њему, а када стојимо на та два камена, двоједином темељу смирења и љубави, ми смо већ овде и сада на врхунцу у Царству небеском.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 30. јануара 2022. године, на празник Преподобног Антонија Великог, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог Саве на Врачару. Саслуживали су преосвећена господа епископи далматински Никодим и ремезијански Стефан. Беседу Патријарха српског г. Порфирија доносимо у целости:

Епископ Јеротеј: Живот са Богом је рај

Владика Јеротеј: Живот са Богом је рај. Ову истину су апостоли разумели срцем, јер су и пре сусрета са Христом чезнули за Богом, зато су одмах препознали да је живот са Богом рај и нису били заробљени у богатства и стварима овога света.

У недељу 32. по Духовима, 30. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Светоархангелском храму у Хумској улици у Београду.

Епископ Јустин: Наш је императив да се богатимо Богом

Владика Јустин: Иако имамо много, потребно је да то прихватимо као дар Божји, јер све што имамо, па и сами живот, дар је Божји. Потребно је да се одрекнемо егоизма. Господ нам поручује да није пресудно да имамо богатство, већ да је потребно да имамо емпатије, да имамо осећај за људе који нас окружују, трудећи се да имамо мир са свима.

У недељу 32. по Педесетници, на празник Преподобног Антонија Великог, 30. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, предстојао је литургијским сабрањем у храму Преподобног и богоносног оца нашег Симеона Мироточивог у Новом Београду.

Епископ Сава: Вера и жудња за Христом исцељују духовно слепило

Владика Сава: Вера и жудња за Христом, као и упорност у идењу за Христом, исцељују нашу духовну слепоћу. Уколико имамо вере да ће се Господ окренути ка нама и исцелити нас, имамо онда и упорности са надом да неће бити узалудна молитва наша.

У 32. недељу по празнику свете Педесетнице, 30. јануара 2022. године, у дан свештеног и молитвеног спомена на Преподобног Антонија Великог, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог великомученика Георгија у Бежанији.

Епископ Јустин: Свети Сава је надахнитељ за свако добро дело

Епископ Јустин: Свети Сава је надахнитељ за свако добро дело
Епископ Јустин: Свети Сава је надахнитељ за свако добро дело
Епископ Јустин: Свети Сава је надахнитељ за свако добро дело
Епископ Јустин: Свети Сава је надахнитељ за свако добро дело

Празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, молитвено је прослављен 27. јануара 2022. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду у праклису Светог Јована Богослова светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, уз саслужење више презвитерâ и ђаконâ.