Савиндан у заветном храму српског народа на Врачару

Патријарх Порфирије: Данас се радујемо духовно као хришћани, али се радујемо и као православни Срби, јер данас славимо родоначелника нашег рода, онога који нас је родио у Христу, онога који нас је родио Духом Светим, онога који је једном за свагда трасирао пут којим иде и треба да иде српски народ. Тај пут јесте пут Христов, јесте пут Јеванђеља Христовог.

Свети Сава, први Архиепископ српски, прослављен је 27. јануара 2022. године светом архијерејском Литургијом којом је, у заветном храму српског народа на Врачару, началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, чију беседу доносимо у наставку:

Четрдесетодневни парастос Епископу западноевропском Луки

-Блаженог спомена епископ Лука живео је скромно, ненаметљиво, тихо, монашки, без потребе да било коме то објављује. Носио је свој животни крст како је знао и умео према сили и мери Богом дарованих талената. Учинио је много иако то многи не знају, али је важно да то зна Бог коме служимо и да нас Он чува у своме сећању, а то значи да живимо у вечности, рекао је епископ Јустин поводом четрдесет дана од упокојења епископа Луке.

Поводом четрдесет дана од упокојења Епископа западноевропског Луке, 25. јануара 2022. године, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице свету заупокојену Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског.

Епископ Сава: Пресвета Богородица је Мајка целокупног људског рода

-У тајни љубави Божје посебно место заузима Превета Богородица која је Сасуд благодати Божје кроз коју је на овај свет дошао сам Господ Исус Христос, рекао је епископ Сава.

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је 25. јануара 2022. године, поводом молитвеног спомена у част чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељицена, светом архијерејском Литургијом у храму Светог Јована Владимира. Саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке.

Епископ Јеротеј: Крштењем постајемо нова твар и нови људи

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, служио је 20. јануара 2022. године, на Сабор Светог Јована Крститеља, свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

Празник у цркви Светог Марка на Ташмајдану

У молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа марчанског г. Саве, викара Патријарха српског, светом Литургијом 19. јануaра 2022. године, на Богојављење, у цркви Светог Марка на Ташмајдану началствовао је високопреподобни протосинђел Нектарије (Ђурић). главни секретар Светог Архијерејског Синода.

После читања јеванђелског зачала пригодном празничном беседом верном народу обратио се протосинђел Нектарије.

На крају евхаристијског сабрања епископ Сава је служио чин великог водоосвећења, а потом поручио: -На Јордан долази Господ наш Исус Христос да га крсти Јован. Долази да прими крштење онај који нема греха, онај који нема потребу да буде очишћен. Господ наш Исус Христос који се оваплотио, који се са небеса спустио и родио међу нама људима и у свему био једнак нама изузев у греху, прима на себе крштење које је савршавао Јован и које по Новом Завету постаје знак јединства човека са Богом. Крштење је, дакле, почетак нашега спасења. Својим примером Господ наш Исус Христос нам показује којим путем свако од нас треба да крене да би наследио Царство Небеско.