Званичне посете

Разговор Патријарха српског Иринеја са Димитрисом Мосхопулосом

Данас је у Српској Патријаршији у Београду, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио у званичну посету г. Димитриса Мосхопулоса, специјалног представника Европске Уније за питањâ верске и културне баштине Српске Православне Цркве на Косову и Метохији. Састанку су присуствовали Њихова Преосвешетнства Епископ бачки Г. Иринеј, члан Светог Синода; и викарни Епископ липљански Г. Теодосије.

У пријатeљском разговору г. Димитрис Мосхопулос је обавестио Његову Светост Патријарха и Архијереје о првим корацима који су учињени по питању безбедности и очувања српске културне баштине на Косову и Метохији. Светејши Патријарх је са своје стране обавестио г. Мосхопулоса да је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве именовао викарног Епископа липљанског Г. Теодосија да буде представник Српске Православне Цркве у свим разговорима који се тичу верске и културне баштине Српске Православне Цркве на Косову и Метохији и његов непосредни партнер у свим подухватима очувања и заштите српских православних светиња и српске културне баштине на Косову и Метохији.

Званични пријеми у Српској Патријаршији

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас у Српској Патријаршији, у Београду, делегације Удружења киднапованих са Косова и Метохије; и Скупштине заједница општина Косова и Метохије; а затим и г. Зорана Крсмановића, начелника општине Фоча.

Пријемима су присуствовали Њихова Преосвешетнства: Епископ бачки Г. Иринеј и викарни Епископ хвостански Г. Атанасије.

Орден Светог Саве проф. др Авксентију Калангосу

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уручио је данас, 12. марта 2010. године, у Српској Патријаршији у Београду господину проф. др Авксентију Калангосу из Женеве орден Светог Саве првог степена. Највише одликовање наше свете Цркве професору Калангосу додељено је у присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, члана Светог Архијерејског Синода СПЦ, Његовог Преосвештенства викарног Епископа хвостанског Г. Атанасија, протојереја-ставрофора Сава Јовића, главног секретара Светог Архијерејског Синода СПЦ, Њихових Височанствава престолонаслединка Александра Карађорђевића и принцезе Катарине, као и чланова Крунског савета, господе Драгомира Ацовића и академика Матије Бећковића.

Званични пријеми у Српској Патријаршији – 3. март 2010. године

Данас је у Српској Патријаршији, у Београду, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио у одвојеним званичним посетама Њихове Екселенције: г. Игора Фурдика, амбасадора Републике Словачке; г. Јоан Маковеја, амбасадора Републике Румуније; и делегацију јавног предузећа Електропривреда Србије.

Министар Вук Јеремић у посети Српској Патријаршији

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас, 1. марта 2010. године, у радну посету г. Вука Јеремића, министра спољних послова Србије. Сусрету су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода СПЦ, и Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије. Министар Јеремић је обавестио Његову Светост и Преосвећену Господу Архијереје о својој недавној посети Његовој Светости Патријарху константинопољском Г. Вартоломеју и о прелиминарним плановима везаним за предстојеће обележавање хиљадуседамстогодишњице Миланског едикта, 2013. године, у Нишу и другде у хришћанском свету. Министар је домаћине такође обавестио о дипломатским активностима Министарства спољних послова Републике Србије у вези са напорима за очување јужне српске покрајине, као и о ситуацији у региону.

Доставља: Епископ бачки др Иринеј

Сусрет Патријарха српског г. Иринеја и министра унутрашњих послова г. Ивице Дачића

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је првог подпредседника Владе Републике Србије - заменика председника Владе и министра унутрашњих послова г. Ивицу Дачића.

Током разговора истакнут је значај Српске Цркве и место које она заузима у нашем друштву. Министар Дачић је нагласио спремност српске полиције да помогне Цркви у оквиру своје надлежности, као и приликом организације међународне прославе годишњице Миланског едикта, која треба да буде организована у Нишу. Тема разговора била је и заштита споменика културе и манастира на Косову и Метохији од стране представника међународне заједнице.