Званичне посете

Пријем у Амбасади Швајцарске

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, на позив Његове Екселенције амбасадора републике Швајцарске господина Ервина Хелмута Хофера, посетио је резиденцију швајцарске амбасаде на Дедињу поводом Дана Државности Републике Швајцарске. Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј присуствовао је свечаном коктелу.

Посета амбасадора Швајцарске Српској Патријаршији

У име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Амбасадора Швајцарске Г. Ервина Хелмута Хофера са супругом.

Амбасадор Велике Британије господин Стефан Вудсворт у посети Патријаршији

Његово Високопреосвештенство, Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, примио је данас у званичну посету Амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије господина Стефана Вудсворта у чијој су пратњи били и господа Бил Лонгхурст у својству амбасадоровог заменика, као и Срђан Глигоријевић, који је амбасадоров саветник.

Амбасадор ја на лепо наученом српском језику изразио своје задовољство што има част да први пут у својој дипломатској каријери борави у Патријаршији Српске Православне Цркве, у коју је дошао са жељом да се представи и пренесе поздраве својих највиших званичника.

Посета амбасадора Јапана Српској Патријаршији

У име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију амбасадора Јапана Господина Тошија Цунозакија са сарадницима.

У конструктивном разговору Митрополит Амфилохије је подсетио уваженог госта на место Косова и Метохије у српској историји и традицији, посебно истакавши важност очувања мира и заштитe светиња наше Свете Цркве и културно-историјских споменика у јужној српској покрајини.

Враћена украдена икона „Крштење Исуса"

Данас је у Двору Српске Патријаршије у Београду г. Вук Јеремић, министар спољних послова Републике Србије, предао целивајућу икону „Крштење Исуса" украдену, у два наврата (1971. и 1977), из цркве Св. Николе у Нерадину код Ирига, Епископу сремском Г. Василију у присуству чланова Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Владика Василије је заблагодарио министру Јеремићу за све уложене напоре који су учињени да се икона врати у Епархију сремску после три деценије странствовања и заточења.

Делегација из Португала у Музеју Српске православне цркве

Висока делегација Републике Португал посетила је 22. јуна 2009. године Музеј Српске православне цркве. Председник португалског парламента Жаиме Гама и амбасадор Португала у Републици Србији Луис де Алмеида Сампајо предводили су групу португалских парламентараца који су показали живо интересовање за духовну баштину и културно наслеђе похрањено у Музеју.