Култура

Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски" у Будимпешти

Хор Преподобни рафаило БанатскиПевачко друштво Преподобни Рафаило Банатски из Зрењанина, под руководством диригента Нина Рајачића, извело је у Будимпешти протеклог викенда Литургију Светог Јована Златоустог коју је за мушки хор компоновао Епископ бечки и целе Аустрије и администратор Епархије угарске Московског Патријархата, Г. Иларион Алфејев.

Хуманитарни концерт Слободана Тркуље - Земља живих

тркуљаХуманитарни концерт Земља живих уметника Слободана Тркуље биће одржан сутра, 8. новембра 2007. године, у Сава центру са почетком у 20 часова. Целокупан приход од продаје карата намењен је Центру за борбу против наркоманије манастира Ковиљ у Епархји бачкој.

На концерту који се одржава под покровитељством Министарства спољних послова, поред Слободана Тркуље и Балканополиса наступиће и један од најбољих светских оркестара - чувени холандски Metropole Orkestar.

Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији

У издању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве изашла је књига Етничко Чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији - Сведочанства о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године аутора протојереја-ставрофора Сава Б. Јовића.

Предавања у Епархији бачкој

Протекла недеља у Епархији бачкој обележена је предавањима у Новом Саду, Сомбору и Суботици. Трибине и предавања на којима ће учествовати еминенти богослови и гости из културног и јавног живота Србије наставиће да се одржавају и следећих седмица.

Зборник Владике Атанасија Јевтића о Божанственој Литургији

Епископ Атанасије (Јевтић): ХРИСТОС НОВА ПАСХА - БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА
Свештенослужење, Причешће, Заједница Богочовечанског Тела Христовог

Божанствена Литургија прва књигаБлагословена 2007. година у Цркви је с правом названа јубиларном годином Светог Јована Златоуста, чија је Света Литургија у најширој употреби на Православном Истоку, јер се ове године навршава 1600 година од упокојења овог великог Светитеља и цариградског Архиепископа.

Наша помесна Црква се укључила у обележавање овог јубилеја трудом Његовог Преосвештенства богољубивог г. Атанасија Јевтића, бившег Епископа Захумско-херцеговачког, нашег дугогодишњег професора патрологије и, својевремено, декана Богословског Факултета у Београду.

Ова књига, у првом делу, садржи богат увод о Литургији, затим преводе светоотачких текстова о Светој Евхаристији од најстаријих апостолских отаца, и даље отаца другог и трећег века, преко кападокијаца и познијих византијских ерминевтичара и литургичара, све до Светог Саве српског, а у другом: поретке-уставе Светих Литургија на основу настаријих сачуваних грчких и словенских рукописа и преписа Свете Литургије, као и најстаријих сачуваних богослужбених књига.

Нова монографија: Свети Кнез Лазар и Косовски завет

Епископ Атанасије (Јевтић)

Грачаница на Косову равном

Српско Косово са својим задужбинама није било простор неког српског „освајања" и грабљења за царство земаљско, него и раније и данас показује домете духовног успона и „освајања", тј. задобијања Царства Небеског, сходно речи Христовој да се „Царство Небеско са напором осваја" и да га „само подвижници задобијају" (Мт. 11,12).