Култура

Огњиште српске душе

Удружење ПећанацаСиноћ, 12. новембра 2007. године у Великој сали Дома војске у Београду, одржано је традиционално окупљање у организацији Завичајног клуба Пећанаца у Београду. Ово изузетно вече било је посвећено подсећању на Пећ, значај Пећке Патријаршије и Косова и Метохије у прошлости и данас. На скупу су говорили Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Теодосије, књижевници Данило Николић, Момир Војводић као и Борислав Пелевић. Поред Архијереја, сабор Пећанаца далеко од завичаја, посебно је топло поздравио игуманију Пећке Патријаршије, мати Февронију, као и представнике амбасада Руске Федерације и Мексика.

Историјат Патријаршијске библиотеке

Српска Патријаршија На углу улица Симе Мирковића и Краља Петра налази се палата Патријаршије Српске Православне Цркве. Њен претходник је био Митрополијски двор, а пре њега на том месту се налазио конак Кнеза Милоша. Патријаршија, седишта Српске Православне Цркве, данас је место две веома значајне културне институције. То су Музеј СПЦ и Библиотека. Традиција Патријаршијске библиотеке зачета је пре око 900 година, под кровом манастира Хиландар на Светој Гори, у којем је Свети Сава успоставио прву манастирску библиотеку.

Стоп ружењу споменика

Свети СтефанРеконструкција елитних хотела у Светом Стефану и Милочеру, која је недавно започела, ових јесењих дана подигла је температуру на југу Црне Горе. Прво су оштро нападнути радови у граду хотелу Свети Стефан, који је заједно са хотелима "Милочер" и "Краљичина плажа", закупила Компанија "Аман ризортс" из Сингапура.

Тај пилот-пројекат, како су га означили инвеститори, изведен је тако што је у камене зидове уграђена на једном објекту елоксирана браварија! Радови су после упозорења стручњака и јавности прекинути. У међувремену се руши унутрашњост хотела "Милочер", некадашње летње резиденције династије Карађорђевић, али засад мајстори не дирају спољне камене зидове.

Сцена православне омладине: Земља Недођија

У препуној сали Патријаршије СПЦ, Сцена православне омладине извела трагедију „Земља Недођија"

Сцена православне омладине Сцена православне омладине извела је синоћ, 11. новембра 2007. године, у препуној сали Патријаршије Српске православне цркве, представу „Земља недођија", по тексту Светог Николаја Жичког, а у режији професора Растка Јевтовића. Ово је њихова четврта представа у последњих осам година, а учесници у овом пројекту махом су средњошколци Пете и Прве београдске гимназије, као и Земунске гимназије.

Други део зборника Владике Атанасија Јевтића о Божанственој Литургији

Епископ Атанасије (Јевтић):
ХРИСТОС НОВА ПАСХА БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА II

Свештеносужење, Причешће, Заједница Богочовечанског Тела Христовог

Божанствена Литургија Еп. Атанасије друга књига Благословена 2007. година у Цркви је с правом названа јубиларном годином Светог Јована Златоуста, чија је Света Литургија у најширој употреби на Православном Истоку, јер се ове године навршава 1600 година од упокојења овог великог Светитеља и цариградског Архиепископа.

Наша помесна Црква се укључила у обележавање овог јубилеја трудом Његовог Преосвештенства богољубивог г. Атанасија Јевтића, бившег Епископа Захумско-херцеговачког, нашег дугогодишњег професора патрологије и, својевремено, декана Богословског Факултета у Београду.

Протојереј Никола Балашов: На путу ка литургијском препороду

Николај Балашов На путу ка литугијском препородуУ издању Беседе, издавачке куће Епархије бачке, из штампе је изашло двотомно издање књиге протојереја Николаја Балашова - НА ПУТУ КА ЛИТУРГИЈСКОМ ПРЕПОРОДУ.

Предговор књизи, који написао је Његово Преосвештенство Епископ бачки Др Иринеј преностимо у целини: