Култура

Ново издање манастира Високи Дечани

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашкопризренског и косовометохијског Г. Артемија дечански монаси приредили су и издали књигу МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ. Књига је џепног формата, штампана на квалитетном папиру на 155 страна, у тиражу од 5000 примерака. Књига обилује илустрацијама и фотографијама из манастирске историје, богате уметничке ризнице, свакодневног монашког живота...

Нова књига у издању Епархије далматинске - Православна икона Педесетнице

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Фотија Истина, издавачка установа Епархије далматинске, издала је књигу Православна икона Педесетнице аутора протојереја Николаја Озољина.

Велики зидни календар за 2008. годину

У издању Православне епархије бачке и новосадске из штампе изашао Велики зидни календар за 2008. годину. Календар је илустрован радовима иконописне радионице монахиња Епархије бачке Света Царица Теодора заштитница икона из Новог Сада.

Приход од куповине Великог зидног календара за 2008. годину биће усмерен за изградњу манастира Христовог Васкрсења на Сунчаном брегу у Каћу.

Велики зидни календар за 2008. годину можете наручити и погледати на адреси http://www.eparhija-backa.org.yu/Kalendar_2008/index.htm

Извор: Епархија бачка

Нова књига оца Александра Шмемана "ДНЕВНИК 1973-1983"

александар шмеман дневникИздавачка кућа „Видослов" Епархије Захумско- херцеговачке и приморске објавила је књигу оца Александра Шмемана „Дневник 1973-1983". Отац Шмеман је српским читаоцима већ добро познат, као веома превођен и цењен литургичар, аутор књига „Литургија и живот", „За живот света" и других, и као један од значајнијих професора на Факултету Светог Владимира у Њујорку од раних педесетих до почетка осамдесетих година 20. века. Рођен је у породици која је припадала руској емиграцији у Паризу, где је провео детињство и младост и свршио богословски институт Светог Сергија, и где се 1943. оженио Јулијаном Осорогин. Заједно са породицом је отишао у Америку 1951. и придружио се наставном особљу Факултета Светог Владимира, чему је пресудно допринело постављање оца Георгија Флоровског за декана тог факултета.

Документарно-играни филм о животу аве Jустина Ћелијског

У Ваљеву се ових дана завршава снимање документарно-играног филма о животу и раду о. Јустина Поповића, који је годинама био духовник у манастиру Ћелијама код Ваљева. Редитељ овог филма је ђакон Ненад Илић, који је већ режирао документарни филм о Светом Владики Николају.
Најављено је да ће филм о једном од највећих српских духовника и богослова премијерно бити приказан 25. марта 2007. године.

Филм ће карактерисати бројне изјаве савременика аве Јустина, а уједно ће бити први целовечерњи православни филм у којем ће компјутерска и електронска средства бити у служби Предања.

Свети Николај Српски

Документари филм са обиљем архивског материјала посвећен необичном животу владике Николаја Велимировића, данас признатог светог Николаја Српског. Филм прати живот Николаја Велимировића од родног села Лелића, крај Ваљева, и првих дечјих молитви које је цео живот памтио, до његове смрти као прогнаника у Сједињеним Америчким Државама.

Филм поставља питање "ко је овај човек", али не даје готове одговоре. Николај Велимировић је био и остао једна од најконтроверзнијих личности Српске Православне Цркве. За једне је светац, мученик и борац за правду, а за друге клерофашиста, антисемита, назадњак и мрачњак.

Прича о Николајевом школовању у Ваљеву, где је био један од најбољих ученика гимназије, његовим путовањима и боравцима у Енглеској, Немачкој и Русији на "оправослављивању". О животу и раду творца "Молитви на језеру", говоре људи који га се сећају и којима је помагао. Посебна вредност филма су архивски снимци владике Николаја са освећења цркве Светог Николе у Шилопају под Рудником и тонски запис његовог гласа.

Филм ће бити достављен и Југословенској кинотеци, а на основу њега ће бити приређена и документарна серија на Радио Телевизији Србије.