Вести из епархија

Компанија Таркет помаже обнову манастира Хиландар

Као израз најдубље вере и исконске тежње ка духовношћу компанија Таркет ДОО из Бачке Паланке, која се бави производњом и маркетингом свих врста подних облога, приложила је 30000 евра за обнову манастира Хиландар, који је пострадао у ватреној стихији. Компанија Таркет се на овај начин придружује онима који су помогли да у тренуцима велике трагедије, српски народ, српска држава и сви људи добре воље буду уједињени у напорима да се несрећа која је задесила наше духовно средиште што пре учини мањом.

Исповест свештенства Архијерејског намесништва крагујевачког

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован је у четвртак, пете недеље Часног поста, служио Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог Илије у Цветојевцу, селу на домак Крагујевца, уз саслужење свештеника Архијерејског намесништва крагујевачког.

Војници СФОР-а упали у парохијски дом и тешко ранили свештеника Јеремију Старовлаха и његовог сина Александра

По благослову Митропита дабробосанског господина Николаја, секретар епархије, ђакон Митар Танасић, доставио је данас, 1. априла 2004. године, Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве информацију о извршеном нападу на парохијски дом у Палама. У ноћи 1. априла 2004. године, око 01,00 сат после поноћи, снаге СФОР-а су извршиле напад на парохијски дом у Палама и тешко раниле пароха паљанског, протојереја-ставрофора Јеремију Старовлаха и његовог сина Александра. Обојица су смештени у тузланску болницу и налазе се у тешком стању.

Конференција за штампу поводом добротворног васкршњег концерта дар за Хиландар

 У петак 2. априла 2004. године, у 11 часова, у Центру Сава (сала 3-0), биће одржана Конференција за штампу поводом Васкршњег добротворног концерта - Дар за Хиландар.

По благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Павла и Светог Архијерејског Синода, а у организацији Информативне службе Српске Православне Цркве, на Васкршњи уторак, 13. априла 2004. године у плавој дворани Центра Сава у Београду, одржаће се Васкршњи добротворни концерт Дар за Хиландар, прва у низу манифестација чији приход иде за обнову ове Свете српске Царске Лавре.

Свесрпски протестни скуп у Бечу

Свесрпски протестни скуп у Бечу

У Бечу је у току терористичких напада Албанаца на све српско на Косову и Метохији, на већини тргова одржан је молитвени помен жртвама најновијег етничког чишћења Срба на Косову и Метохији и изражен протест због страдања невиних. Желећи да се истакне неопходна жеља за слогом, овај скуп су заједнички организовали Српска Православна Црквена општина у Бечу и амбасада Србије и Црне Горе.

На главном бечком тргу су прочитане поруке мира, слоге и љубави, поруке против геноцида и уништавања верских и културних добара које су упутили Његова Светост Патријарх српски Г. Павле и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије. Ове поруке су прочитали: протојереј-ставрофор Драго В. Говедарица, јереј Драго Вујић (на немачком језику), Мирољуб Глигорић и Нада Међедовић (на енглеском језику).