Вести из епархија

Помен жртвама НАТО бомбардовања

У свим храмовима Српске Православне Цркве, у Отаџбини и расејању ће сутра, после Свете Литургије Пређеосвећених дарова, бити одржан помен жртвама агресије НАТО-пакта на Србију, у пролеће 1999. године.
Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће Свету Литургију и помен служити у цркви Светог апостола и јеванђелиста Марка у Београду. Помен ће почети у 12,00 часова.

Како су Срби из Белог Поља евакуисани пред разулареном масом од 5.000 Албанаца

Извештај о збивањима у повратничком селу Белом Пољу,
код Пећи у среду 17.03.04. године.

Аранђел Арсенијевић, повратник из села Белог Поља код Пећи, обавестио је данас Епархију рашко-призренску у Грачаници о немилим догађајима од 17. марта ове године. Село Бело Поље је у раним поподневним сатима тога дана било једна од првих мета Албанских екстремиста током тродневног дивљања у покрајини.

Неколико чланова УНМИК полиције из Пећи, предосетивши да би могло да дође до инцидената, дошло је до Срба у селу и препоручило им да се сви групишу на једном месту да би могли да буду лакше заштићени у случају потребе. Италијански војници, због непознавања енглеског језика, нису могли најбоље да схвате шта се дешава. Пред улазом у село није било ни контролног пункта КФОР-а већ је безбедност осигуравана повременим патролама.

Aлбански лидери не желе демократско и мултиетничко друштво

Пре пет дана започела је интензивна кампања организованог и унапред планираног етничког насиља косовских Албанаца над преосталим српским православним становништвом и његовим светињама на Косову и Метохији. Овај најновији развој догађаја само је кулминација готово петогодишњег терора које се систематски спроводи у присуству мисије УН и КФОР- чији су водећи представници свесно скривали стварну ситуацију на терену од очију светске јавности тразећи разлог да би што пре прогласили успех мисије и напустили Покрајину.

Настављена акција прикупљања помоћи за Косово и Метохију у Епархији бачкој

Епархија бачка обавештава све православне вернике и људе добре воље да ова Епархија наставља са акцијом прикупљања помоћи за угрожени српски народ на Косову и Метохији. Помоћ се може предати при свим православним храмовима на подручју Епархије бачке, а у Новом Саду на следећим местима: Аламашки храм Света Три Јерарха, Светониколајевски храм, Световазнесенски храм на Клиси и Храм Светих Кирила и Методија на Телепу. Тренутно су најпотребнији: конзервирана храна, санитетски и хигијенски материјал.