Вести из епархија

Страдање Срба није почело 17. марта већ се континуирано наставља у току пет година међународног "мира"

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије јуче, у уторак 23. марта 2004. године, је разговарао у манастиру Грачаница са шефом мисије УНМИК-а Харијем Холкеријем о најновијој ситуацији на Косову и Метохији. Холкери је дошао у Грачаницу видно потресен и узбуђен, рекавши владики на самом почетку разговора да му је тешко због свега што се догодило, јер је УНМИК дошао у овај део света не да допусти кршење људских права, него да заштити.

Српска Православна Епархија западноевропска организује предавање на Сорбони у Паризу

Српска Православна Епархија западноевропска организује у петак, 26. марта 2004. године, трибину на тему: Од Косова до Месопотамије, цивилизација у опасности, у Амфитеатру Milne Edwards (Esc. B-2° etage), на адреси 17, rue de la Sorbonne, у Паризу. На трибини учествују: Jean-Paul BLED, Комнен Бећировић, Alain BOURNAZEL, Louis DALMAS, General Pierre-Marie GALLOIS, Franc WEBER и др Љубиша Фолић.

Уништене православне светиње Призрена

На простору општине Призрен према подацима Епархије рашко-призренске уништено је 10 храмова и два објекта СПЦ - дословно све што је Црква поседовала у том древном граду у коме се први пут епископија Призренска помиње у 11. веку. До сада никада све призренске цркве нису биле уништене, па чак ни у најгоре време турског ропства. Ипак нису преживеле међународни протекторат УН и КФОР-а. Посебну одговорност због неспремности да заштите не само преосталих 60 призренских Срба који су злостављани и премлаћивани, већ и православне светиње, посебно манастир Св. Архангела сноси немачки КФОР и командант снага КФОР-а на Косову и Метохији генерал Холгер Камерхоф. Оно што Албанци нису успели да ураде за време нацистичке Немачке која им је формирала Велику Албанију и допустила покољ над више од 10.000 Срба формирајући албанску СС дивизију Скендербег, Албанци су остварили под немачким снагама тзв. мировне мисије чији су представници мирно допустили да у једној ноћи нестане целокупно преостало хришћанско православно наслеђе које је вековима опстајало.

Најновији допуњени и исправљени списак православних светиња пострадалих на Косову и Метохији од 17. до 19. марта 2004. године

Призрен

1. Богородица Љевишка (14. век)
2. Црква Светог Спаса (14. век)
3. Саборни храм Светог великомученика Георгија (1856)
4. Црква светог Николе - Тутућева (14. век)
5. Црква Светог Георгија - Руновића (16. век)
6. Црква Свете Недеље (14. век, обнављана)
7. Црква Св. Пантелејмона (14. век, обнављана)
8. Црква Св. Козме и Дамјана (14. век, обнављана)
9. Црква Свете Недеље, Живињане
10. Манастир Свети Архангели (14. век)
*Зграда Богословије Свети Кирило и Методије
* Епископски двор

Ораховац

11. Црква Свете Недеље (Киријаке), (1852), Брњача, Ораховац 1852.

Камерхоф: Нападачи на српске енклаве сукобиће се са КФОРом

Командант међународних мировних снага за Косово, немачки генерал Холгер Камерхоф, запретио је оштрим одговором на сваки покушај поновног подстицања насиља у Покрајини.

"Ко буде покушао да нападне српске енклаве или културна добра сукобиће се са Кфором", изјавио је немачки официр у интервјуу листу "Франкфуртер Алгемајне Цајтунг". Камерхоф је, међутим, упозорио да би било неопходно да се број припадника Кфора врати на 40.000 војника да би се спречила убиства "појединих Срба". Тренутно, према његовим наводима, Кфор има двадесет хиљада војника.

Камерхоф је рекао да су припадници Кфора пуцали када су били нападнути и да су тако убили снајперисту у Митровици. Навео је да су, у самоодбрани, полицајци Уједињених Нација убили две особе. "Морали смо да очувамо меру у примени оружја. Нисмо могли једноставно да пуцамо у масу. Почели смо са сузавцем, употребили гумене метке настојећи да погодимо само оне који су бацали ручне бомбе или пуцали", рекао је немачки генерал.

Шеф међународних мировних снага оспорио је оцене по којима су албански екстремисти прошле седмице остварили пун успех. "У потпуности или делимично уништено је 17 цркава и 116 кућа. Ако се то мери према броју од 120.000 Срба који су остали на Косову, онда то значи да албански екстремисти нису остварили ни делимичан успех", нагласио је он.

Камерхоф је признао да су УН и НАТО, који су веровали да је Косово на путу ка мултиетничком друштву, били затечени прошлонедељним догађањима. "Међутим, видели смо да су се везе ветерана Ослободилачке војске Косова очувале до данашњих дана", рекао је заповедник Кфора.