Вести из епархија

Вести из Охридске Архиепископије

Његово Високопреосвештенство Митрополит велески и повардарски и егзарх охридски г. Јован је 21.03.2004. год. по први пут, после успостављања јединства са Српском Православном Црквом, служио Свету Литургију у параклису посвећеном Светој Екатерини у Скопљу, који је власништво јеромонаха Наума који живи у Валаамском Манастиру под јурисдикцијом Руске Православне Цркве. Јеромонах Наум је уступио свој стан за потребе Православне Охридске Архиепископије зато што су расколници уз помоћ полиције окупирали све храмове у Скопљу. Његово Високопреосвештенство рукоположио је у ђаконски чин ипођакона Симеона Браво.

Тачан број убијених и рањених Срба у досадашњим нападима на Косову и Метохији још није тачно утврђен

Још непознат тачан број убијених и рањених Срба

у Косову Пољу

Очевици из Косова Поља, јавили су вецерас ЕРП КиМ служби да су видели лешеве двоје убијених Срба који леже на улици. Један је лежао испред поште а други испред Дома здравља. Овај други леш је био потпуно угљенисан. Претпоставља се да у запаљеним кућама има још лешева.

Православна Епархија бачка прикупља помоћ за Србе са Косова и Метохије

Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј обавештава све православне вернике и људе добре воље да Српска Православна Црква, односно Епархија бачка, данас, 19. марта 2004. године, испред свих православних храмова у Новом Саду, почевши од 15 часова, у току читавог дана и идуће ноћи, организује прикупљање помоћи за угрожени српски народ на Косову и Метохији.  Позивамо све људе добре воље да се укључе у ову акцију и својим прилогом у виду хране, одеће и других преко потребних ствари помогну нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији.

Парастос за покој душе страдалих у најновијем погрому на Косову и Метохији

У недељу, 21. марта 2004. године, у свим храмовима Српске Православне Цркве биће, после Свете Литургије, служен парастос за покој душе страдалих у најновијем погрому на Косову и Метохији.

Молитва за мир и јединство у Ливну

У храму Успенија Пресвете Богородице у Ливну 10. марта 2004. године, одржана је молитва за мир и јединство хришћана у свету, која ће сигурно ући у историју Ливна и ливањског краја, а посебно у историју православне ливањске цркве. Оваквих сусрета је било и раније у Ливну, али је ово први пут да је такав један сусрет одржан у ливањској православној цркви.