Вести из епархија

Недопустива ароганција представника КФОР-а на Косову и Метохији

Изјава портпарола Кфора-а Криса Томпсона да укидање контролног пункта и обезбеђење манастиру Светих Архангела код Призрена, није у вези са инцидентом 21. јануара, већ да је безбедност на Косову и Метохији задовољавајућа и да је зарад тога донета одлука о преносу овлашћења КФОР-а на косовску полицијску службу, ради чега је ускраћена пратња монасима у Светим Архангелима, је не само контрадикторна са постојећом ситуацијом на терену, већ   представља отворену претњу Српској Православној Цркви на Косову и Метохији.

Владика Артемије разговарао са званичницима Стејт департмента

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије, налази се у вишедневној посети Сједињеним Америчким Државама, где је у петак 30. јануара 2004. године, имао четрдесетопетоминутни састанак са званичницима Стејт Департмента: замеником државног секретара Кетлин Стивенс, замеником директора за Косово Мајкл Босхартом и експертом за питања Србије и Црне Горе Терезом Гренсик. Владика Артемије је у свом уводном излагању напоменуо да је дошао у Сједињене Америчке Државе како би обновио своје раније контакте са америчким званичницима и упознао их са тешким положајем у којима живе косовометехијски Срби.

Митрополит Амфилохије у Русији

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије отпутовао je у Москву како би присуствовао VIII. Светском руском народном сабору, који ће се 3. и 4. фебруара, 2004. године, одржати у главном граду Русије. По благослову Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Г. Алексеја II, учесници Сабора чија ће тема бити Русија и православни свет, радиће у Свето Тројицкој-Сергејевој Лаври и Светоданиловском манастиру у Москви. Овом импозантном скупу ће присуствовати представници свих православних народа.

Црквено школска општина Свети Сава из Сиднеја прославила 55. годину постојања

У понедељак, 26. јан. Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ аустралијско - новозеландски Г. Милутин, уз саслужење свештенства, отпочела је свечаност прославе 55. годишњице ове Црквено школска општина. У надахнутој беседи Епископ Милутин је кроз пример Светог Саве, упозорио на пролазност земаљских блага и позвао све верне на слогу и праштање, ради вечности у љубави Божијој.

У име Црквене општине и Парохије Свети Сава, госте је поздравио администратор ове Црквено школска општина протојереј Србољуб Милетић, који је у својој беседи посебно истакао приврженост вери и Цркви, коју су многи Срби, на челу са својим свештеницима, показали кроз свој рад и активно учешће у овој парохији.

Свети Сава прославњен у Подворју Српске Православне Цркве у Москви

Празник првог Архиепископа Српског светитеља Саве, служењем свете Божанске Литургије, прослављен је у Подворју Српске Православне Цркве у Москви. Литургију је служио Архиепископ Прашки и словенски Христофор уз саслужење настојатеља Подворја, архимандрита Антонија (Пантелића) и свештенства. Литургији су присуствовали и чланови амбасаде државне заједнице Србија и Црна Гора, господин Небојша Јерковић, амбасадор Босне и Херцеговине у Москви господин Гордан Милинић, као и мноштво верника српске и руске националности.

По српској традицији, после Свете Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито које је припремио кум славе, господин Вучић. Славље су употпуниле и рецитације деце српске националности, ђака веронауке при храму Светих Апостола Петра и Павла.