Вести из епархија

Конференција за штампу поводом наставка хуманитарне акције Удахнимо живот Србији

По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, пре четири године почела је хуманитарна акција Светог Синода Српске Православне Цркве Удахнимо живот Србији. До децембра 2003. године је поклоњењо 60 инкубатора, а потребно је обезбедити још око 140 инкубатора. Поводом ове хуманитарне акције Његово Преосвестенство Епископ бачки Г. Иринеј, у четвртак 18. марта у 11,00 ове године одржаће конференцију за новинаре на којој ће представници медија бити упознати са даљим током акције.

Недеља Православља у Немачкој

Прослава Недеље Православља у Немачкој и ове године обележена је заједничким служењем Свете Архијерејске Литургије свих канонских православних епархијских архијереја, који бораве у овој земљи. Улога домаћина ове године припала је Епархији средњоевропској Српске Православне Цркве.

Служењу заједничке Свете Архијерејске Литургије предходило је одржавање седнице Комисије Православне Цркве у Немачкој, на којој су узели учешћа представници свих Епархија Православне Цркве у овој земљи. Седница је одржана у црквеној сали храма Светога Саве у Берлину.

Недеља Православља у Ванкуверу

У недељу, 29. фебруара 2004. године, свеправославно вечерње богослужење, служено је у грчком катедралном храму Св. великомученика Георгија у Ванкуверу.

Вечерњем богослужењу предходиле су Свете Литугије у свим православним храмовима Ванкувера и околине. Оба српска храма у Ванкуверу била су претесна да приме све, који су желели да учествују на Светим Литургијама. Окупио се и велики број младих, од којих су се многи причестили на почетку Часног поста.

Свеправославно вечерње богослужење почело је у 19 часова. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ канадски, Америчке православне цркве, Господин Серафим, са седиштем у Отави. Поред домаћина из Грчке православне цркве, са својим свештеницима, хоровима и верницима, учешће су узели православни из Српске, Украјинске, Румунске, Антиохијске, Сиријске и Америчке православне Цркве.

Свеправославно вечерње у Бечу

Прве недеље Великог поста, када Црква слави Недељу Православља, подсећајући нас на прву победу Православља над иконоборством и на поновно увођење прослављања икона у Цариграду 843. године, по устаљеној традицији, православни верници који живе у главном граду Аустрије, заједнички присуствују Свеправославном вечерњу које служи свештенство Руске, Грчке, Румунске, Бугарске и Српске Православне Цркве, на челу са Митрополитом бечким Цариградске патријаршије Г. Михаило (Стаикосом), наизменично, сваке друге године у цркви.

Заблуде расколника тзв. старокалендараца

Његово Преосвештенство Епископ умировљени захумско-херцеговацки Г. Атанасије (Јевтић), у четвртак 4.марта ове године од 19. 15 часова на Машинском факултету у Београду говориће на трибини чија ће тема бити ИСКУШЕЊА ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ - ЗАБЛУДЕ РАСКОЛНИКА ТЗВ. СТАРОКАЛЕНДАРАЦА.

Организатори трибине су Машински факултет, Српски сабор Двери и Удружење студената Јустин Философ.