Вести из епархија

Билд: на Косову несумњиво на делу етничко чишћење

Бивши специјални представник УН за Балкан Карл Билд, оценио је да је најновије насиље на Косову и Метохији, представљало кампању етничког чишћења, на коју међународна заједница мора одлучно да одговори. "Не може бити сумње да је реч о смишљеном покушају да се отера што је могуће више Срба, нанесе што је могуће више штете Уједињеним Нацијама и да се испроба у којој мери НАТО може бити натеран да прихвати нову реалност", написао је Билд у ауторском чланку за британски "Фајненшл тајмс". Према Билдовим речима, временом ће се сазнати у којој је мери напад био планиран и ко стоји иза њега, али су његови политички циљеви и мете били јасни од тренутка када је насиље почело. "То је била кампања етничког чишћења", навео је бивши шведски премијер Билд.

Из Биче и Грабовца евакуисано 54 Срба

Из Биче и Грабовца КФОР је евакуисао у базу италијанског контигента у Ђаковици 54 Срба, међу којима три бебе и три жене, саопштио је у понедељак Координациони центар за Косово и Метохију. У саопштењу се истиче да су сви евакуисани у добром здравственом стању, а према тврдњама Команде КФОР-а у Приштини, припадници међународних снага обићиће у току дана домове житеља Грабовца и Биче, како би установили евентуалну штету.

У понедељак још 15 људи напустило Косово и Метохију

Током понедељка са Косова и Метохије настављен је егзодус Срба у централну Србију. Јуче је границу прешло још 15 Срба, потврђено је агенцији Бета. Већина расељених смештена је код рођака и пријатеља.

Координациони центар за Косово и Метохију, саопштио је јуче да је у неколико дана насиља у покрајини своје домове напустило 3.064 особа. Већина њих смештена је код рођака и пријатеља у местима косовског и косовско-митровачког округа. Хиљаду особа смештено у базама КФОР-а на Косову.

У централној Србији до понедељка 22. марта 2004. године, је прихваћено 210 расељених са Косова. Канцеларија УНМИК-а за повратак расељених, објавила је у недељу, да је укупан број расељених током последњих немира 3.226, те да су неки од њих почели да се враћају својим домовима, док их се око 1.000 прогнаника и даље налази у базама КФОР-а.

Оштећено пет здравствених установа на Косову

Министарство здравља Републике Србије саопштило је, да су на Косову и Метохији у покушају етничког чишћења српског и осталог неалбанског становништва, протеклих дана, оштећени болница и дом здравља у Косову Пољу, као и амбуланте у Приштини, Гњилану и Обилићу.

У саопштењу се још наводи да су у нападима запаљена и оштећена четири санитетска возила.

Помоћ за Косовско - метохијске Србе из Епархије бачке

Православна Епархија бачка је у току акције прикупљања хуманитарне помоћи за угрожене Србе на Косову и Метохији за свега неколико сати прикупила преко 25 тона мешовите робе. Акција прикупљања помоћи још увек траје, а помоћ се може предати у свим храмовима на подручју Епархије бачке.

Грађани Новог Сада помоћ могу предати на следећим местима: Алмашки храм Света Три Јерарха; Светониколајевски храм; Световазнесењски храм на Клиси и храм Светих Кирила и Методија на Телепу. Из Епархије бачке поручују да су тренутно најпотребнији храна, санитетски и хигијенски материјал.