Вести из епархија

Телеграм саучешћа Митрополита велеско-повардарског Егзарха охридског поводом трагичне погибије председника Македоније

Његово Високопросвештенство Митрополит велески и повардарски Г. Јован упутио је телеграм саучешћа председнику Владе Републике Македоније поводом трагичне смрти председника Македоније Бориса Трајковског и чланова његовог кабинета у удесу авиона који се јуче због невремена срушио близу Мостара.

Недеља Православља на Цетињу

Приликом преузимања вести о прослави Недеље Православља, од друге црквене Информативне службе, нашом непажњом смо преузели и једну грешку у вези са сабором из 843. године у Цариграду, који није био васељенски. На том сабору је Православље коначно победило јерес иконоборства. Настанак ове јереси сеже у време византијског цара Лава Исавријанца (717-741), да би се јерес ширила за време његовог сина Константина Копронима (741-775), и трајала све до Лава IV и његове жене царице Ирине, који су били православни. Ирина је сазвала Седми васељенски сабор у Никеји 787. године, на коме је Црква осудила ову јерес. Међутим, иконоборство није замрло још неколико наредних деценија. Коначна победа Православља се десила на сабору из 843. године, када је донет томос о поштовању икона. Тада је царица Теодора, поштујући донете одлуке са сабора о враћању поштовања икона, приредила велико црквено-народно славље у коме су сви носили иконе и које је пало баш у прву недељу Великог Поста. Током времена овај дан је попримио општи карактер светковине, када је Црква славила победу над свим јересима.

Владика Артемије посетио породицу убијене Милијане Марковић из Старог Грацког

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије је у пратњи њиховог парохијског свештеника, протојереја Ранђела Денића из Липљана и игумана манастира Бањске протосинђела Симеона Виловског, посетио породицу убијене Милијане Марковић из Старог Грацког.

Том приликом Владика је изразио ожалошћеној породици саучешће у своје и у име свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске. Пред окупљеним мештанима је изјавио: "Заиста, немамо никога коме бисмо се обратили за помоћ, једино нас држи нада у Бога! Немамо слободу зато што су сви злочинци који су чинили злоделa над Србима и даље слободни".

У Јужној Африци обележен јубилеј 200 годишњице Првог српског устанка

На Сретење, 15. фебруара 2004. године, када је цела Србија славила велики јубилеј – 200 година од почетка Првог српског устанка под Вождом Карађорђем, и Срби који живе у Јужној Африци, обележили су овај велики и значајан догађај.
Прослава је почела Светом Литургијом у храму Светог апостола Томе у Јоханесбургу. Одмах по завршетку Литургије, отац Пантелејмон српски духовник у Јужноафричкој Републици, служио је и парастос вожду Карађорђу и његовим војсковођама и војницима – устаницима из Првог српског устанка. По завршетку молитве, отац Пантелејмон се обратио окупљеном народу поучним речима о празнику Сретења, прочитавши затим текст о Вожду и Првом српском устанку, у коме се осврнуо на значај овог великог догађаја у историји рода српског.
Домаћини ове прославе у Јоханесбургу били су г.Нићифор Аничић из Бродарева и г.Негован Димитријевић из Орашца где је и подигнут Карађорђев устанак. Они су, између осталог, за ову прилику одштампали пригодан поклон за све окупљене Србе – постер са ликом вожда Карађорђа испод којег се налази карта тадашње Србије, текст о вожду и устанку. Окупљеним верницима обратио се и руски духовник у Јоханесбургу, јеромонах Филарет.

Промоција часописа “Источник"

У препуној сали Коларчеве задужбине у Београду у уторак 17. фебруара 2004. године, одржана је промоција часописа “Источник”. Промоцији су присуствовали Епископ шумадијски господин Јован, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, велики број свештеника, књижевника и културних посленика.