Вести из епархија

Савиндан у Херцеговини

Светосавска академија у Требињу одржана је уочи Савиндана, 26.01.2004. у 20 часаова у Дому културе. Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије беседио је о Светом Сави, а на Академији су учествовали: етно група ? Бело платно? из Београда, Гојко Балетић, првак Народног позоришта из Београда, црквени хор ? Свети Василије Острошки и Тврдошки? из Требиња, ученици основне школе ? Вук Стефановић Караџић? из Требиња и други.

Скрнављење српских храмова у Федерацији БиХ

На подручју Федерације Босне и Херцеговине често се догађају провале у православне храмове.

Митропололија дабробосанска је у више наврата упућивала жалбе Министарству унутрашњих послова Федерације, али је одговор увек био да су изгредници малолетна лица, иако је по тежини дела јасно да деца то нису могла да почине.

У Ђаковици нападнути монаси, новинари и војници КФОР-а

Два минибуса са војним ознакама КФОР-а и један немачки војни транспортер са екипом АРД-а (Немачке државне телевизије) нападнути су од тридесетак косовских Албанаца, док је екипа немачке државне телевизије снимала рушевине српског православног храма Свете Тројице у самом центру Ђаковице.

Према изјави сабрата из манастира Светих Архангела код Призрена, возилу је најпре пришла једна жена Албанка, која је почела да вришти и псује. Будући да је било око 15 часова, када је на улицама било доста света, убрзо се скупила група од најмање тридесетак млађих Албанаца који су подигли огромну грају и почели да вређају монахе и немачке војнике највулгарнијим изразима. Потом су почели да ударају по возилу ногама и рукама и гађају леденицама. Немачки војници су касније приметили да је у нападу гнева готово одваљен један од браника на минибусу.

Изгорео звоник Српске Православне Цркве у Штимљу

После недавног скрнављења цркве у селу Горња Брњица код Приштине, оскрнављена је још једана светиња у централном делу Косова и Метохије. У Штимљу је у недељу 18. јануара 2004.године, подметнут пожар од ког је изгорео звоник српске православне цркве Светог Архангела Михаила. И овај напад као и претходни, догодио се у зони одговорности финског КФОР-а, који није обезбеђивао оскрнављене објекте. Црква Светог Архангела Михаила је саграђена на брду изнад Штимља 1920-1922 године на темељима старије цркве која је овде постојала у Средњем веку. Црква је подигнута као меморијални храм српским војницима из Првог светског рата. Саграђена је по пројекту једне од првих српских жена- архитеката Јелисавете Наћић уз помоћ прилога Удружења "Кнегиња Љубица". Неколико икона у цркви су рад сликара Уроша Предића. Поред цркве је првобитно било саграђено и сиротиште за девојчице. Године 1977. црква је обновљена, а у августу 1999. године албански екстремисти из Штимља су провалили у незаштићени храм и оскрнавили га, оштетивши већи број икона. У храму је подметнута ватра која је оштетила унутрашњост ове светиње.

Нови храм у Језеру

Да су страдања српског народа у многим ратовима била праћена рушењем њихових светиња је историјска чињеница, а потврђује нам и то историјат храма Светог Кнеза Лазара српског у селу Језеру код Мркоњић Града где се данас гради трећи - нови храм.

Наиме на данашњем месту изградње храма постојала су два претходна који су срушени најпре 1942. а затим 1992. године тако да је ово трећи храм који подижу православни верници у Језеру.

Овај садашњи велелепни храм је при крају изградње, припада српско-византијском стилу с два торња и централном куполом који својом висином доминирају читавим местом.

Храм се гради прилозима верника а од поједнинаца треба истаћи Господина Младена Милановића који је био и кум темеља али није посустао да и даље даје велике прилоге за довршење храма.

Доласком младог свештеника Душка Дринића почела је не само материјална обнова црквених здања него и духовни препород парохије језерске.

Над свим пројектим неуморно бдије Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г.Јефрем који поред грађевинских стручњака и својим врло корисним саветима прати изградњу храма а благослов његове Архијерејске деснице даје снагу и храброст верницима језерске парохије да истрају до краја и ускоро заврше свој свети храм.

Извор: Епархија бањалучка