Вести из епархија

Парастос Србима убијеним 1992. од стране хрватске војске

У Сијековцу код Српског Брода 25. марта 2004.године, служен је парастос Србима са овог подручја које су пре 12 година на свиреп начин убили припадници регуларне војске Хрватске.

Парастосу за двадест двоје убијених Срба, који је служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, присуствовао је и председник Скупштине Републике Српске Драган Калинић, који је истакао да су на овом подручју пале прве жртве рата у Босни и Херцеговини, још у октобру 1991. године.

Каменована црква Светог Ђорђа у Подгорици

Непознати починиоци у уторак 23. марта 2004. године у поподневним часовима, каменовали су цркву Светог Ђорђа у центру Подгорице. Каменицама су оштећена улазна врата са јужне стране цркве.

У току тог вандалског чина никога није било у цркви. С обзиром на то да је црква сваког дана отворена од 8 до 13 и од 17 до 20 сати, очигледно је неко смишљено подигао руку на Божју кућу знајући када у њој неће бити никога.
Јереј Велибор Џомић, парох подгорички, је рекао да су непознати починиоци каменовали јужна врата цркве вероватно покушавајући да провале унутра, а пошто су то челична врата, вандалима није пошло за руком да их развале, осим да поломе браву. Унутрашњост цркве на сву срећу није оштећена.

Српски пословни клуб Привредник помаже Хиландар

Српски пословни клуб Привредник који окупља успешне српске менаџере организовао је, преко својих чланова, акцију прикупљања помоћи за дбнову Манастира Хиландар.

Чланови Клуба обезбедили су помоћ у вредности преко 44 милиона динара. Појединачни донатори обезбедили су помоћ преко компанија: Хемофарм, Делта, Симпо, Апатинска пивара, Рајфајзен банка, Синтелон, Економски институт, Дилојт, АИК банка, Тигар, Ц-маркет, Генекс, Металац, Јединство, Индустрија меса Топола, Тоза Марковић, Модна кућа Тодор, Мегатренд и Лек НС. Помоћ обезбеђена преко Српског пословног клуба Привредник представља највећи прилог који је, до сада обезбеђен у Србији.

Српска Православна Епархија западноевропска организује предавање на Сорбони у Паризу

Српска Православна Епархија западноевропска организује у петак, 26. марта 2004. године, трибину на тему: Од Косова до Месопотамије, цивилизација у опасности, у Амфитеатру Milne Edwards (Esc. B-2° etage), на адреси 17, rue de la Sorbonne, у Паризу. На трибини учествују: Jean-Paul BLED, Комнен Бећировић, Alain BOURNAZEL, Louis DALMAS, General Pierre-Marie GALLOIS, Franc WEBER и др Љубиша Фолић.

У склопу трибине биће приказани филмови и дијапозитиви о тренутној ситуацији на простору Косова и Метохије. На крају ће неколико песама одгуслати Драгослав Гојак.

Интернет презентација парохије Светог Саве, западноевропске Епархије је: www.egliseorthodoxeserbe.org

Албанци су крали чак и одећу

Према сведочењу две Српкиње Љиљане и Радојке, које су побегле пред налетом разуларене албанске масе, све што су стварали годинама уназад је уништено у једном дану. Према њиховим речима, у Приштини су Албанци окупирали зграде у којима живе Срби, бацали Молотовљеве коктеле и проваљивали у српске станове. Они су односили све, од телевизора, телефона, намештаја, па све до одеће. Ово потресно сведочење преноси лондонски Индипендент.