Света Литургија у капели Српске Патријаршије

митрополит амфилохијеЊегово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије јутрос је на празник Светог Јакова, Епископа јерусалимског, служио Свету Архијерејску Литургију у капели Двора Српске Патријаршије у Београду.

У току Свете Литургије Владика Г. Амфилохије беседио је о значају Светог Апостола Јакова, оснивача јерусалимске Цркве, који је својом крвљу запечатио верност Христу Богу. Митрополит је говорио и о значају Литургије Светог Апостола Јакова која је данас, обнављајући древну традицију Цркве, служена у манастирима Жичи и на Цетињу.

Патријарх ПавлеПосле Свете Литургије којој су уз бројни народ присуствовали Епископи будимски Г. Лукијан и хвостански Г. Атанасије, Митрополит Г. Амфилохије је причестио Његову Светост Патријарха српског Г. Павла.

Округли сто: Порицање холокауста и геноцида у Другом светском рату

Поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, 8. новембра 2007. године у Дому Војске у Београду, на иницијативу и у организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и Министарства вера Републике Србије, а у сарадњи са Јеврејском заједницом у Србији, одржаће се низ манифестација којима ће се у нашој земљи обележити Дан који су установиле Уједињене нације у знак сећања на Кристалну ноћ 9. новембра 1938. године.

Плодови мисије српских монаха у Африци

Први пут у историји Српске Православне Цркве, а са благословом надлежног митрополита Јоханесбурга и Преторије, г. Серафима (Александријска Патријаршија), 17/4. јуна 2007. године, на дан Св. мироносица Марте и Марије, св. Јоаникија Митрополита црногорско-приморског и св. свештеномученика Ђорђа Богића, у храму св. апостола Томе у Јоханесбургу (српска парохија у Јужној Африци) извршено је саборно крштење припадница локалне јузноафричке заједнице.

Патријарх српски Г. Павле служио Васкршњу Литургију у београдској Саборној цркви

Његова Светост Патријарх српки Г. Павле служио је Свету Архијерејску Литургију у недељу на дан Христовог Васкрсења, у Саборној цркви у Београду, уз саслужење свештеника и ђакона Саборне цркве.
У препуном храму прочитана је посланица Патријарха српског, а затим су се верни причестили Крвљу и Телом Живог Господа Исуса Христа и тако, у заједници, посведочили своју веру у вечни живот и Васкрсење.

Обележена осмогодишњица од НАТО бомбардовања СРЈ 1999. год.

У суботу 24. марта, када се обележава осмогодишњица од НАТО бомбардовања, у свим храмовима Српске Православне Цркве у Отаџбини и расејању служен је парастос свим жртвама који су настрадали у току НАТО бомбрадовања 1999. године. На тај начин, обележена је трагедија из 1999. године када је у Србији страдало 1.002 припадника војске и полиције и око 2.500 цивила међу којима и 89 деце а око 10.000 људи је рањено и повређено.