Биоетика

Хуманитарна акција давања крви у цркви Преображења Господњег у Београду

Са благословом старешине и братства Храма Преображења Господњег на Пашином брду, у организацији Певачког друштва Преображење и у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије биће одржана, седма по реду, акција добровољног давања крви. Позивамо све људе добре воље да посете наш Храм у недељу 25. септембра, и да после Свете Литургије у току које ће бити одржан молебан за здравље свих, дају и свој допринос овој човекољубивој акцији. Акција ће трајати од 11 до 15 часова. Адреса је ул. Крушевачка бб.

Вештачка оплодња: Граница када човек постаје човек

На насловној страни „Политике“ недавно је објављен текст о белој куги, ниском наталитету, рађању само једног или двоје деце у породици... У тексту се каже да је основано друштво „Свети Вукашин“ са циљем да новчаним прилозима потпомогне подизање наталитета. У тексту је цитиран и владика захумско-херцеговачки Григорије, веома образован епископ који припада младим и модерним теолозима.

Проф. др Јован Зизјулас: Личност и генетски захвати

Питање човекових захвата у природи путем генетског инжињеринга директно је повезано с људском слободом.

Сагласно православном богословљу, Бог је човека створио слободним. Човекова слобода пројављује се у два правца: према Богу и према творевини. Човек има могућност да своме Творцу каже да или не, да позитивно прихвати, или да прекине везу с Њим. Али, и што се тиче творевине, човек поседује могућност да интервенише у природи, било прихватајући природу као нешто чему се потчињава, било одбацујући је и настојећи да вештачки створи свој свет.

Сарадња Института за трансфузију крви Србије, Црвеног крста Раковица и манастира Раковица

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Раковица уз подршку Манастира Раковица организују јубиларну пету акцију добровољног давања крви, у недељу 28. августа на дан када Српска православна црква слави празник Успеније Пресвете Богoродице, у народу познат као Велика Госпојина. Трансфузиомобил биће постављен испред самог манастира од 13 до 19 часова. Позивамо грађане да буду хумани и солидарни и да се прикључе акцији добровољног давања крви.

800 година српске медицине

У организацији Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, најстарије лекарске асоцијације у нашој земљи, у Конацима манастира Свети Прохор Пчињски, 09. јуна 2011. године, отворен је Научни скуп под називом 800 година српске медицине. Циљ овог скупа је да се подстакне стварање Института за историју медицине.

Одржана седница православне комисије за биоетику

Од 23. до 26. маја 2011. године, на грчком острву Крит, одржана је међународна комисија за биоетику коју сачињавају представници свих помесних православних аутокефалних цркава. Њоме је председавао Митрополит пергамски Јован Зизјулас, а за секретара ове комисије изабран је архимандрит Макарије из Васељенске патријаршије. Циљ ове комисије, коју је предложио Патријарх васељенски Вартоломеј, јесте формулисање заједничког православног става по питању биоетике. Комисија је донела одлуку да на сваком наредном састанку разматра по један конкретан биоетички проблем.