Биоетика

Рак уместо вечите младости

За научнике су велика нада, за тешко оболеле сан да једног дана њихова болест више неће бити класификована као неизлечива, али има и оних који обећавају да матичне ћелије доносе вечну младост.

Како је „Политика" јуче писала, руски глумац Станислав Садаљски тврди да је четворо његових колега умрло од рака добијеног због подмлађивања терапијом која је за научнике и даље непознаница. Mатична ћелија која није одлучила шта ће да буде, може да подивља и претвори се у ћелију рака. Чак постоји нова хипотеза да рак у ствари и настаје услед дивљања матичних ћелија каже познати генетичар доктор Миодраг Стојковић.

Национални тренинг о заштити животне средине

Национални тренинг о заштити животне средине
Национални тренинг о заштити животне средине
Национални тренинг о заштити животне средине
Национални тренинг о заштити животне средине

У манастиру Свети Прохор Пчињски, у организацији Министарства животне средине и просторног планирања и међународне мреже ECENA, одржава се од 15. до 17. марта Нацинални тренинг о SEVESO II директиви, директивама у вези са отпадом и Минимални критеријуми за инспекцију за заштиту животне средине.

Људска мисао управља роботом

Робот којим управља људска мисао постао стварност. Јапанска компанија "Хонда"осмислила направу сличну кациги са инструментима који мере активност људског мозга и шаљу сигнале роботу.

Јапански стручњаци наводе да је то ремек дело технологије. Јапанска компанија "Хонда" саопштила је да је направила робота којим управља људска мисао, захваљујући уређају сличном кациги са инструментима који мере активност људског мозга и шаљу сигнале машини.

Генском модификацијом до крви "по мери"

Група француских истраживача из Завода за трансфузију крви у Марсеју успела је први пут да генски модификује крвне ћелије како би добила одређену крвну групу.

Ради се о матичним ћелијама крви извађене из пупчане врпце која је модификована како би давала одређену крвну групу, објавио је француски радио "Франс енфо".

Еутаназија - право на смрт?

У многим деловима света, смрт је један од највећих табуа - људи не воле ни да мисле о њој, а камоли да је гледају.

Ипак, на британској телевизији је ове недеље емитован документарац са снимком 59-годишњег човека који је одлучио да сам себи одузме живот, и то уз помоћ лекара. Боловао је од тешке болести, и уз подршку породице, отпутовао из Велике Британије, где еутаназија није легална, на швајцарску клинику где су му тамошњи доктори помогли да се убије.

Срчани удар снимљен "изнутра"

Британски лекари први пут у свету успели су да сниме срчани удар унутар људског срца, што ће знатно побољшати лечење таквих пацијената.

Тим лекара у Великој Британији први пут је снимио срчани удар у унутрашњости самог мишића. Снимци пресудног тренутка омогућавају посматрање реакција срца на напад и чине потпуно нову "база података" која ће пружити могућност да се лечење пацијената умногоме побољша, тврде стручњаци. Захваљујући снимцима срчаног удара, лекари могу да сагледају размере унутрашњег крварења који је удар изазвао код пацијента.